Random Képregények

Utolsó kommentek

  • -Szűcs Gyula-: @Dagda: Mi is! :) (2015.12.09. 17:29) RANDOM #1
  • Dagda: @-Szűcs Gyula-: Örülünk, Vincent. :) (2015.12.06. 22:00) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Amigarockwell: helyes, helyes! :) (2015.11.04. 06:51) RANDOM #1
  • Amigarockwell: @-Szűcs Gyula-: Hűha, hirtelen azt se tudtam mi történt :) na majd meglessük ezt is :) (2015.11.01. 13:39) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Szentgyörgyi: @michhuli: @pvissza: @gamerZ: ELKÉSZÜLT A CAFE POSTNUCLEAR FOLYTATÁSA!!! Ami egyb... (2015.10.31. 12:12) Előzetes - Café Postnuclear #2
  • Utolsó 20

Londoni képregényfesztiválon jártunk

2014.07.29. 18:56 Emtrexx

„A smell of nerdiness and geekery“

lfcc09.jpg

 

lfcc10.jpg

A Londoni Film és Képregény Fesztivált nem először rendezték meg idén. A tavalyihoz képest mégis jelentős volt a változás: sikerült közel megduplázni a látogatók számát. Hogy hogyan?

A rendezvény alapvetően arra szakosodott, hogy összehozzon sztárt és rajongót, hogy autogramokért ostromolhassuk és lencsevégre kaphassuk kedvenc filmjeink, sorozataink szereplőit, vagy kedvenc képregényalkotóinkat. Odakint ennek komoly hagyománya van: árusok tömegei szakosodtak arra, hogy szignókkal ellátott fényképeket, vagy épp közös fényképek tárolására szolgáló kereteket áruljanak. Több ilyen standot is láttunk az idén. A fő látványosságot persze azok a pultok jelentik, ahol a sztárokat mi magunk környékezhetjük meg az aláírnivalókkal. Idén több mint száz filmekből és a tévéből ismert színészt, szakembert, nagyjából 90 képregényest, és hatvan regényírót / szerzőt vonultatott fel a rendezvény. Nem csoda hát, hogy az érdeklődés nemhogy csökkent, hanem meredeken nőtt. Könnyű dolguk van persze a szervezőknek Londonban, ahol a sztárok helyben laknak, dolgoznak, vagy épp ahová könnyebb elcsábítani őket, mint mondjuk Budapestre. Ott van például a Trónok harca sorozat, melynek szereplőgárdája tele van angollal. Voltak is a fesztiválon jelen a stábból szép számmal. És akkor még nem is beszéltünk az olyan produkciókról, amik teljes egészében a brit földön készülnek, így például a Sherlock vagy a Doctor Who (Ki vagy doki?), melyek szintén kiemelt jelentőséget kaptak a fesztiválon. A Trónok harca vetítés mellett ugyanis volt egy kiállított díszlet a Sherlockból is, a kedvenc dokink kalandjait elregélő sorozatot pedig csecsebecsés pultok tömegei és számos színész a személyes jelenlétével képviselte.

lfcc07.jpg

Persze a felhozatal nem állt meg az országhatároknál: amerikai produkciók, így például A gyűrűk ura és a Star Wars gárdájából is találhattunk egy-egy arcot. Az utóbbiból nem kisebb nevek voltak jelen, mint a Palpatine-t alakító Ian Mcdiarmid, a Leiát megszemélyesítő Carrie Fisher, vagy épp az R2-D2-t és Darth Vader-t életre keltő Kenny Baker és Dave Prowse. Kevésbé aktuális, vagy épp kevésbé ismert karakterek megformálóival is találkozhatott persze aki akart, ott volt például Michael Madsen vagy épp Jason Mewes a Jay és Néma Bob páros egyik fele.
Akár velük is beszélgethetett, fényképezkedhetett tehát bárki, akinek régi álma volt ez, a fő csarnok hátsó részében kialakított fotószobákban pedig profi minőségű közös fényképek készültek bármelyik rajongóról, aki kifizette a kedvenc sztárjához szóló fotójegyet.

lfcc02.jpg

De ne feledkezzünk meg a rendezvény képregényes részéről sem, hiszen mi mégiscsak egy képregényes blog vagyunk. Nem is lehetne elsiklani az esemény e vonatkozása mellett egyénként sem, hiszen a London Film & Comic Con idei legnagyobb húzóneve pont egy képregényes legenda volt, a Marvel kiadó egykori vezetője, Stan Lee. Alighanem az Európában emberemlékezet óta nem járó Stan jelenléte volt az, amely ekkorára duzzasztotta a fesztivál látogatóinak tömegét. A hivatalos közlemény szerint ugyanis Lee nem fog többé a kontinensre látogatni, és az idei útja egyféle elköszönés az Államokon kívül élő rajongóitól. Ne feledjük, a képregényírást már a negyvenes években elkezdő alkotólegenda idén lesz 92 éves.

lfcc12.jpg

Igencsak résen kellett azonban lennie annak, aki a közelébe akart kerülni, hiszen a vele való fényképezkedésre, vagy épp a nagyszínpadra szervezett beszélgetésre szóló jegyek a többszöri létszámbővítés után is már jószerivel elővételben elfogytak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy csak a közönségtalálkozón annyi néző volt vasárnap, mint egy jobban sikerült magyar képregényes fesztivál teljes látogatottsága. Én magam autogram-sorszámot is húztam vasárnap, hátha sorra kerülök, és alá sikerül íratni egy képregényt vele. Bőven 700 fölötti számot kaptam, pedig nem sokkal nyitás után beálltam a sorba (persze végül nem jutottam be; az autogram-osztást idő előtt lezárták, ugyanis a vele fényképezkedni vágyók özöne miatt további aláírások osztására a nap folyamán már nem jutott idő).

lfcc11.jpg

lfcc13.jpg

Annyit mindenképp hozzá kell még fűznöm, hogy kora ellenére Stan igazán jól viselte a körülötte lévő felhajtást, tolakodást. Amikor csak jutott ideje rá, volt egy-egy kedves szava, vagy elsütött egy-egy poént. Valahányszor életművéről, vagy a Marvel aktuális filmjeiről faggatták, előrukkolt pár vicces anekdotával, és jókedvűen ecsetelgette, milyen nagy szerepe is van egyik-másik kasszasiker születésében annak, hogy hosszabb-rövidebb jelenetek erejéig ő is feltűnik bennük :)

lfcc04.jpg

De természetesen nem csak ő képviselte a képregényes színteret. A több tucat ismert és kevésbé ismert képregényalkotó között a magyarok számára is ismerősen csenghetett Alan Davis, Jon Bogdanove, Andrew Wildman, Erik Larsen vagy épp Paul Gulacy neve. Davisszel, noha folyamatosan rengeteget dolgozik a Marvel számára, Magyarországon egy darab X-Men történet erejéig találkozhattunk, Jon Bogdanove pedig a néhai Superman & Batman füzetekből lehet ismerős. Paul Gulacy a Képes kiadó egyik Batman kötete kapcsán lett főként ismert nálunk, Andrew Wildman pedig az itthon is megjelent TransFormers füzetek egyik meghatározó rajzolója volt, és a történet nemrég elindult folytatásán is ő dolgozik (A magyar rajongók számára érdekes lehet, hogy az itthon is kiadott első generációs TransFormers történetek füzetei bizony meglehetősen ritkák. Noha a fesztiválon több tízezer képregény között lehetett böngészni a hatvanas évektől egészen napjainkig, egyetlen egy példányt sem találtam a Marvel által kiadott TF sorozat bármelyik epizódjából is, és az árusok, akárhányszor csak rákérdeztem, határozott nemmel feleltek a kérdésre, hogy kapható-e náluk. Becsüljük hát meg a magyar kiadásunkat - már akinek még van belőle - , még ha pár epizódnyival csonka is maradt).
Rajtuk kívül természetesen voltak még alkotók szép számmal, már befutottak és amatőrök is, és picit szomorú volt látni, hogy hiába az óriási látogatósereg, bizony így is voltak alkotók (és nem csak az amatőr szerzői pultoknál), akik érdeklődők hiányában unatkoztak. Nem magyar jelenség hát, hogy valamelyik kevésbé ismert alkotóval zajló programpontra úgy kell összeterelni a nézőket, hogy üljön valaki a nézőtéren. Nagy név és kis név között (legyenek bármennyire is jók) a világ bármely pontján óriási a különbség érdeklődő-bevonzás terén.

lfcc05.jpg

Ezzel el is érkeztünk a rendezvény egyik negatívumához. Egy nagy név ugyanannyira lehet áldás, mint átok. Nem akarom ránk, képregényesekre fogni a rendezvény sikerét, és azt állítani, hogy főleg Stan Lee miatt gyűlt össze a rekord számú nézősereg, de kétségtelen, hogy neki is jelentős szerepe volt benne. És az is biztos, hogy noha a szervezők szándékosan igyekeztek a geekekre - fanatikus rajongókra - hangolni a rendezvényt, nem készültek fel rá, mi van amikor ezek a rajongók tényleg mind beindulnak. A legforgalmasabbnak bizonyuló szombati napon aki helyben szeretett volna jegyet vásárolni, akár négy-hat órát is állhatott a sorban, és a sor nagy részét koradélután el is küldték, amikor a szervezők rájöttek, hogy jobb lesz megteltnek nyilvánítani az akkor már rémesen zsúfolt és levegőtlen helyszínt. Kevés ennyire megviselt és csalódott arcot láttam még fesztiválon, mint aznap. Valószínűleg tucatszám maradtak az épületen kívül olyanok is, akik pedig beöltözve jöttek el, és így biztosan napokig készültek a nagy eseményre. És aki bejutott, annak sem ért véget a sorban állás, hiszen a fényképezkedésekhez és az autogramosztáshoz is sorba kellett állni. Mikor már fél órája álltunk heringként bezsúfolva egy cikk-cakkban kialakított sorban Stan Leehez, láttam rosszullét határán tengődő embert kiállni a sorból és elhagyni a helyszínt, pedig valószínűleg ő is ugyanúgy kifizette a 35 (vagy a létszámbővítés után már 65) fontos jegyet.

Videó a többórás, tömbökön átnyúló sorról:

 

Negatívumok ide vagy oda, megérte az a pár kellemetlengség, vagy épp a több órás út Londonba. A végén azt éreztem, igen, jó hogy eljöttem, mert olyan valamiben volt részem, amiben sosem lehetett volna, ha otthon maradok. És itt nem a pultoknál böngészésre gondolok, hanem a rengeteg sztárra, a beöltözve pózolók tömegeire, és hogy olyan emberekkel találkozhattam, akiket már tizenéve ismerek kedvenc képregényeim stáblistájából. Kérdés, hogy a magyar képregényes fesztiválok mikor lesznek képesek olyan programokat kínálni, amelyről kilépve bárki azt mondhatja magában, igen, eljöttem, és egy álom vált valóra? Lehetséges ez egyáltalán, vagy, lévén ez Magyarország, mindenkorra a kislétszámos programok és a kvázi ismeretlen sztárvendégek kettősével kell számolnunk?

lfcc08.jpg

Londonban sikerült a látogatószámot növelni: idén már több, mint százezer ember látogatott el a film és képregény fesztiválra. Ráadásul 2014 tavaszán a kifejezetten csak képregényre és anime/mangára szakodosott MCM London Comic Con is látogatórekordot döntött, szintén átlépve az addig sosem látott százezer fős határt, hirdetve, hogy a geek kultúra él és virágzik. Nálunk miért csökken a látogatottság, és nem mellesleg a képregények száma?
Nehéz megmondani. De talán lesz majd még másképp.

Néhány további személyes élmény és szerzemény: a blogomon.

Szólj hozzá!

Farkas előzetes

2014.05.28. 17:00 Zspider

A neve Farkas.

bels_1.jpg

Képzeld el, hogy a magyar népmesék, legendák, hiedelmek mind igazak, csak mi nem vesszük őket észre. Ahhoz, hogy lásd ezt a másik világot, bele kell pillantanod a Révületbe. Itt mutatkozik meg a betegségek, viharok igazi arca. A mesék és legendák lidércei az emberek húsába marnak, megbetegítve áldozataikat, míg az égen sárkányok tombolnak, s mi mind azt hisszük, csak egy kiadós eső...

Azon kevesek, akik képesek betekinteni a Révületbe, a táltosok... és még egy valaki. Ezt a személyt annyira gyűlölték, hogy róla nevezték el a farkasokat. Népünk gyógyítói és védelmezői vadásztak rá, mint egy szörnyetegre. Ő nem ember, nem táltos, de nem is lidérc. Ő a Farkas.

10318725_10203581364916032_451550204_n.jpg

Főszereplőnk egy elátkozott félvér, akinek nem szabadna léteznie. Évezredek óta él rettegésben és bujdosásban, mivel nem eléggé ember ahhoz, hogy a táltosok elfogadják, de nem is eléggé lidérc, hogy azok ne prédaként tekintsenek rá. Egy igazi, legifjabb testvér, lusta, forrófejű és merész. Ám az élet megvicceli, amikor kénytelen megvédeni azokat, akik a legjobban gyűlölik őt. Társa pedig Éva, az ifjú táltos lány, akit nem csak megment, de be is avat a Révületbe.

éva.jpg

Farkas különleges, mert a története nem egy külföldi képregény átírása magyar elemekkel. A történet elemeit és világot teljesen a mi kultúránk és hitünk alkotja. A következő pár hétben bemutatjuk, mik ihlették a világot, az első oldalakat és még kitudja, miféle meglepetések várnak rátok.

Ez a vándorlelkű fiú kétezer éve jár köztünk, nem fog egy rövid történettel csak úgy eltűnni.

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes elozetes Farkas Fazekas Zsolt Zspider Patkós Tamás

Gépjárómű 2.

2014.05.13. 12:18 Balakin

Végre megérkezett Budai Dénes, nagy sikerű Gépjármű című képregényének folytatása a Randomra is!

Aki lemaradt volna a nyomtatott verzióról, az most az új ISSUU lapozónk segítségével vetheti bele magát  a szemkápráztató részletességgel megrajzolt, gőz hajtotta kalandokba!
A képregényt egyébként AlfaBéta díjra is jelölték idén, ennek kapcsán pedig a tiszataj.hu készített egy rövid interjút Dénessel (is), amit IDE kattintva olvashattok.

A képregényért kattintsatok a borítóra, illetve lentebb megtaláljátok a linkeket a letöltéshez is:

 gepjaromu2_00.png

pdf_1.png

cbr_1.png

Szólj hozzá!

Címkék: Budai Dénes alternatív Osztrák-Magyar Monarchia gépjárómű 2

Kalandgyár - Első rész

2014.03.19. 08:00 Geldrin

Sziasztok!

Következzék új tagunk, Malindovszky Ákos első munkája, a Kalandgyár bevezető epizódja, amely ezúttal a nem túl távoli jövőbe kalauzol bennünket!

Egy kis újítással is szeretnénk a kedvetekben járni, hisz' a magazint ezúttal nem a szokásos HTML megjelenítőben, hanem az ISSUU lapozójában olvashatjátok. A flash alapú megjelenítő számos kényelmi funkciót nyújt, mint például a könnyű navigáció, zoomolás, vagy a teljes képernyős megjelenítés. Extra bónuszként az ISSU lapozója teljesen platform függettlen, szóval ha kedvetek támadna okostelefonnal, vagy tablettel nekigyűrkőzni a kiadványunkhoz, akkor ezt is kényelmesen megtehetitek!

Hamarosan a többi kiadványunkat is olvashatjátok ebben a formátumban, addig is lájkoljátok az ISSU csatornánkat, és kukkantsatok rá Ákos alkotói blogjára is. A képregényhez pedig jó szórakozást, hamarosan újra jelentkezünk!

Kalandgyar01_borito300.jpg

Azonnali olvasáshoz kattintsatok a borítóra, vagy kicsivel lentebb akár letölthetitek PDF vagy CBR formátumban is!

pdf.png

cbr.png

Szólj hozzá!

Címkék: magyar képregény Kalandgyár Virtuális valóság Malindovszki Ákos kalandgyar 1

Előzetes - Kalandgyár

2014.02.07. 13:20 Geldrin

Sziasztok!

Hosszú kihagyás után új, színes-szagos(!) képregénnyel jelentkezünk, mégpedig a Kalandgyár bevezető részével, Malindovszky Ákos jóvoltából. Üdözöljétek új tagunkat szeretettel!

Íme egy kis bevezető a történetről:

"Bizonyára sokan eljátszottatok a gondolattal, milyen jó is lenne lenne kipróbálni magatokat síugróként, hegymászóként, vagy épp vadvízi evezősként. Na és mit szólnátok egy siklóruhás repülésre a svéd fjordok felett, vagy egy bázisugrásra egy new york-i felhőkarcoló tetejéről? Inkább rally pilótaként próbálnátok ki magatokat, eseleg úsznátok egyet a nagy fehérrel?
Nos, még csak be sem kell piszkolni a magatokat, hiszen itt a Kalandgyár, az első, nagyközönség számára is elérhető virtuális valóság! Csak el ne felejtsétek megnyomni a pánik gombot, mielőtt megtelik a pelenkátok!

Vészesen közeleg a nyitás időpontja, és a katonai rendszerből lett szórakoztatóipari innováció még bizony jópár hibával rendelkezik. A befektetők nyomása miatt tartani kell a kitűzött határidőt, és egyre kétségesebb, hogy a nyitás napja nem végződik súlyos bukással. Az elsőre ártatlannak tűnő Kalandgyár talán nem is olyan biztonságos?

A hamarosan megjelenő bevezető részből többet is megtudhattok!"

Kalandgyar_preview_400.jpg

Nagyobb felbontásért kattintsatok a képre!

Szólj hozzá!

Halloweeni Hivatal

2013.10.31. 20:45 Balakin

Bár témáját tekintve nem kötődik mai képregényünk szorosan a Halloweenhoz, de legalább az évszak egyezik.

A Valamilyen Hivatal (előző részekért klikk ide) legfrissebb részében lesz sok hulló falevél, misztérium, veszély és gyors ételek!

A képre kattintva már olvashatjátok is titokzatos papírtologatóink legújabb kalandját! Ne habozzatok, és a véleményeteket se tartsátok magatokban, a komment szekcióban zúdítsátok ránk nyugodtan.

hivatalloween_cover.jpg

pdf.png

cbr.png

4 komment

Címkék: halloween valamilyen hivatal

Új képregénymagazin - az újságosoknál

2013.09.20. 17:02 Emtrexx

epicline.jpgA mai napon új - vagyis hát kijelenthetjük, hogy évek óta példa nélküli - magazin jelent meg az újságosoknál. A 5panels alkotócsapat ugyanis a limitált kiadványokról rendszeres, újságos terjesztésre váltott, így képregényeiket ezentúl az ország számos pontján megvásárolhatják az érdeklődők.

Az Epicline magazin első száma 690 Ft-ba kerül és két történetet közöl, melyek közül rögtön az elsőt a korábban nálunk is publikáló Barta Szabolcs rajzai illusztrálják. A részletekkel kapcsolatban érdemes ellátogatni a magazin weboldalára, és persze a nagyobb újságosokhoz!

Megj.: a magazint egyelőre nem túl nagy példányszámban terjesztik, ezért csak bizonyos újságosoknál lesz majd kapható. Az érintett árusítóhelyek listája a kiadvány honlapján megtekinthető.

Szólj hozzá!

Random kritika a képregény blogon

2013.07.04. 07:00 Geldrin

A képregényblog frissen megjelent cikkében Lénárd László osztja meg élményeit a legutolsó három Random kiadványról. Reméljük, hogy meghozza a kedvet azoknak, akiknek kimaradt volna a DarkJazz, a Peter Shed vagy netalán a Valamilyen Hivatal.

Köszönjük szépen a véleményezést, mindig öröm a reakciókat olvasni!

Jó olvasást, és kellemes vakációt!

Szólj hozzá!

Címkék: darkjazz lénárd lászló valamilyen hivatal képregény blog peter shed random kritika

Olvasói kritikák a Gépjárómű 2. részéről

2013.06.18. 10:00 Geldrin

Több mint egy hónapja került sor 9. Nemzetközi Képregény fesztiválra, amelyen Budai Dénes steampunk Osztrák-Magyar Monarchiában játszódó képregénye, a Gépjárómű második része is debütált (az első részért klikk ide!). Az olvasói visszajelzések már akkor is pozitívak voltak, és az azóta a neten megjelent kritikák is csak azt bizonyítják, hogy Dénes bizony jó úton halad.

A kiadványról elsőként Bayer Antal emlékezett meg a képregényről a Nero Blanco blogon, alaposan kielemezve a második részt, rámutatva kisebb hiányosságokra és erősségekre is:
neroblanco.blog.hu - "Beindult a gépjárómű"

Kicsivel később, júniusban Szabó Dominik is jelentkezett egy kimerítő cikkel az ekultura.hu virtuális lapjain:
ekultura.hu - "Budai Dénes - Gépjárómű 2."

A fesztiválon nem mellesleg készült egy interjú is az ekulturaTV jóvoltából:

A kepregeny.net-re egy nagyon lelkes beszámoló került ki Lénárd László tollából "Gép, Gőz, Füst: Gépjárómű 2." címmel, és természetesen a szt!mpank.blog.hu sem hagyhatta egy alapos beszámoló nélkül a dolgot: sztimpank.blog.hu - "Tovább dübörög a gépezet".

Ezúton is szeretnénk megköszönni a szívességet a cikkek íróinak!

Szólj hozzá!

Címkék: kritika képregény Budai Dénes gépjárómű 2 steampunk osztrák-magyar monarchia

DarkJazz

2013.06.06. 06:06 Geldrin

James "Jim" London magánnyomozó és társa, Bakersville kutya munka nélkül tengetik mindennapjaikat, és ha tehetik, az összes idejüket a DarkJazz nevű bárban töltik. Egy nap azonban bizarr gyilkosságok... khm, nyomaira bukkannak a szórakozóhelyen, és ha már ők ketten épp kéznél vannak, hát rájuk hárul az ügy felgöngyölítése. Persze egyikük sem épp egy ilyen feladatra vágyott, de ha a tét a DarkJazz léte, vonakodva bár, de nekigyürkőznek.

Fekete-fehér noir képregény 25 oldalon, írta Matuszka Máté, rajzolta Arrawn, azaz Kálmán ÁronBöngészőben való olvasáshoz kattintsatok a borítóra!

gepjaromu01_cover

...vagy válasszátok a PDF/CBR verzió letöltését egy kicsivel lentebb.

pdf.png
cbr.png

5 komment

Címkék: noir fekete mágia beszélő kutya Arrawn DarkJazz Kálmán Áron Matuszka Máté Jim London Bakersville ingyenes képregény random képregények