Random Képregények

Utolsó kommentek

  • -Szűcs Gyula-: @Dagda: Mi is! :) (2015.12.09. 17:29) RANDOM #1
  • Dagda: @-Szűcs Gyula-: Örülünk, Vincent. :) (2015.12.06. 22:00) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Amigarockwell: helyes, helyes! :) (2015.11.04. 06:51) RANDOM #1
  • Amigarockwell: @-Szűcs Gyula-: Hűha, hirtelen azt se tudtam mi történt :) na majd meglessük ezt is :) (2015.11.01. 13:39) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Szentgyörgyi: @michhuli: @pvissza: @gamerZ: ELKÉSZÜLT A CAFE POSTNUCLEAR FOLYTATÁSA!!! Ami egyb... (2015.10.31. 12:12) Előzetes - Café Postnuclear #2
  • Utolsó 20

Az internet világnapja

2012.05.18. 07:30 Emtrexx

2002 óta május 18-án ünneplik az internet világnapját, így mi a Randomnál úgy gondoltuk, magunk közt egyszersmind megünnepeljük a digitális (internetes) képregényt is, és megpróbálunk felidézni néhány állomást, néhány emléket a netes képregény történetéből.

A képregény és az internet kapcsolata természetesen elég régre nyúlik vissza. 1996-ban például a Marvel Comics kiadó már komoly energiákat fektetett a netes jelenlétbe. Én magam is jópár órát eltöltöttem az alábbi üdvözlőképre tapadva, amely a Marvel.com látogatóit fogadta:


Bizony nem sokat kellett kicsinyítenem a képen, hogy beférjen ebbe a posztba, hiszen akkortájt az átlagos képernyőfelbontás még 640*480 pixel volt, vagyis nagyjából akkora, mint egy jobb mai mobiltelefoné. Sem ez, sem az akkori általános letöltési sebesség nem tette lehetővé, hogy az internetes képregényolvasás azonnal elterjedjen. Hazánkban ráadásul mindez még lassabban zajlott: a 2000 körüli Magyarországon még csak az Index.hu fórumának egyik topikjában találkozhattak egymással a műfaj kedvelői, és az első komoly portál, a képregény.net megnyitására egészen 2003-ig kellett várni.

Ekkor azonban már volt kellő sávszél, szakértelem és akarat is ahhoz, hogy megindulhasson az érdeklődők közötti képregény-áramlás. Ez elsősorban külföldi füzetek szkenjeit jelentette, hiszen a hazai képregénykiadás ezidőtájt a teszthalál állapotában leledzett, és a rajongók el lettek vágva korábbi kedvenc sorozataik (X-Men, TransFormers, Batman stb.) folytatásaitól. Ezeket külföldi kiadásokból szkennelve és rajzprogrammal magyarítva terjesztették egymás között a műfaj kedvelői, így pótolva az itthon épp meg nem jelenő füzeteket. Az ezzel kapcsolatos szervező munkának sokáig a képregény.net volt a zászlóshajója, az évek múltával azonban, ahogy a képregény elkezdett visszaszivárogni az újságosstandokra és a könyvesboltok polcaira, az efféle (szerzői jogilag problémás) tevékenységeket kigyomlálta repertoárjából a portál, és azóta is csak a saját készítésű, illetve hivatalos kiadású képregényekkel kapcsolatos ismeretterjesztésre fókuszál.

Nem is baj ez, hiszen 2005 után egy teljesen új kor kezdődött. Ekkortól sorra jelentek meg a neten a hazai képregénykiadók, képregényboltok, feltűntek az első képregényes, képregény-stripes blogok is (így például az azóta jelentős karriert befutott Napirajz), és általánosan egyre nagyobb és nagyobb szerephez jutott a mindennapi kommunikáció és a témába vágó ismeretek továbbítása mellett a képregények reklámozásában és terjesztésében is az internet. Ekkortól már nem az eredetileg nyomtatásban megjelenő, beszkennelt anyagok terjesztése volt a fő áramlat, hanem egyre jellemzőbbek lettek az eleve netre készült tartalmak. Ezt az irányt képviseljük 2010 óta mi, a Random magazin is, akik ugyanúgy alkotunk, mintha hagyományos képregényeket készítenénk, a munkafolyamatból azonban teljesen kihagyjuk a papírt, a nyomtatást.

Merre visz az út? - hangzik el gyakran a kérdés a netes képregény kapcsán. És sokan sokféleképp gondolkoznak a témáról. Merítve az internet adta lehetőségekből, a netes képregény már nem feltétlenül csak képregénylapok sorozata (mint például itt vagy itt - navigáció a nyilakkal & NEXT gombbal), hanem bejön a képbe az interaktivitás is. Az új utak iránti érdeklődés pedig nem csak a fiatal, alternatív csapatok sajátja, hanem a nagy kiadók, és néhány közismert képregényalkotó elméjében is ott lapul.

Az amerikai comics egyik nagy alakja, Mark Waid (a Flash, Kingdom Come, Amerika Kapitány és más címek egyik írója) például élénken érdeklődik netes publikálás iránt. Luther című történetében újszerű vetítési megoldásokkal kísérleteznek: (Navigáció a pici nyilakkal jobbra)

Az állóképekkel való net-alapú játék a lényege a következő (ezúttal koreai) képregénynek is: (vigyázat, kicsit ijesztő :) Lefelé kell görgetni)

És hát vannak, akik teljesen elrugaszkodnak a képregénytől, és igyekszenek azt már-már rajzfilmmé komponálni, még ha csak egy-egy előzetes erejéig is. Ahogyan azt tették többek között a következő Hellboy-anyaggal: (Youtube videó)

És hogy a jövő mit hoz - ki tudhatná. Megmarad-e a képregény képregénynek, vagy az internet által valami egészen más dologgá formálódik? Nem tudhatjuk előre, de az biztos, hogy a Random magazin figyelni fog, és a jövőre ismét visszatérünk a kérdésre.

Addig is ünnepeljük az internetet!

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosabab 2012.05.18. 09:47:51

Tetszik a cikk, ;-D

Coskiants 2012.05.18. 22:00:46

ÁÁÁÁÁÁÁHHH! Ez volt a koreai képregény végén! Hát kész vagyok! De köszi:)