Random Képregények

Utolsó kommentek

  • -Szűcs Gyula-: @Dagda: Mi is! :) (2015.12.09. 17:29) RANDOM #1
  • Dagda: @-Szűcs Gyula-: Örülünk, Vincent. :) (2015.12.06. 22:00) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Amigarockwell: helyes, helyes! :) (2015.11.04. 06:51) RANDOM #1
  • Amigarockwell: @-Szűcs Gyula-: Hűha, hirtelen azt se tudtam mi történt :) na majd meglessük ezt is :) (2015.11.01. 13:39) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Szentgyörgyi: @michhuli: @pvissza: @gamerZ: ELKÉSZÜLT A CAFE POSTNUCLEAR FOLYTATÁSA!!! Ami egyb... (2015.10.31. 12:12) Előzetes - Café Postnuclear #2
  • Utolsó 20

Dedikálás és beszélgetés Futaki Attilával

2011.08.27. 07:00 Zspider

Valahol irónikus, hogy a Pókember képregény-sorozat magyar kiadásának megszűnésével oly sokan jósoltak borús jövőt az amúgy sem túl élettel teli hazai képregényes életnek, mégis mindeközben már két rajzolónk neve (Futaki Attila és Pilcz Roland) is feltűnt amerikai képregények borítóján. Tegnap, ezt ünnepelve, az egyik fentebb említett rajzoló személyesen is dedikálta az Amerikában egyre nagyobb sikereket elérő művét, majd egy szórakozóhelyen afféle kerekasztal beszélgetés során megtudhattuk, hogyan jutott el idáig, és mik a jövőbeli álmai, tervei. Ez az esemény úgy hangzik, mint amik Amerikában szoktak megesni az alkotókkal, de mi ennek is megadtuk a magyaros módját.

A dedikáló tehát Futaki Attila volt, a helyszín pedig a Trillian képregénybolt. Attila a Severed című hét részes horror sztori rajzolója, amit Scott Tuft (aki volt oly kedves és szállítás előtt aláírta a példányokat már) és Scott Snyder jegyez (a DC kiadó új sztár írója, aki Stephen Kinggel írt együtt képregényt, és jelenleg a Batmanen dolgozik). Ezt az 1920-as évek Amerikájában játszódó képregényt írta alá élőben mindenkinek, aki előre jelezte, hogy ellátogat. A Severed az Image Comics nevű kiadó gondozásában jelent meg tízezer példányban, amit odakint azonnal el is kapkodtak a vásárlók.
A dedikálás máris megmutatta a különbséget a két ország és a két kultúra között. Amíg máshol sorban állva vársz órákon át, hogy miközben aláírja a művét, feltehess az alkotónak egy-két rövid kérdést, addig itt már kezdéskor ott volt maga Attila is, aki bárkinek szívesen válaszolt. Igaz, pont ekkorra jól elment a hangja. A dedikálás remek hangulatban, már-már baráti stílusban ment. Nagyjából húszan lehettünk, így hamar és minden gond nélkül lezajlott az egész.

Futakival kapcsolatban az első meglepetésem egyértelműen a kora volt, hisz csak pár évvel idősebb nálam, és máris az Egyesült Államok egyik legjobban rajongott írójáé mellett szerepel a neve. Nem csak egy remek rajzolót ismerhettem meg személyében, de egy eltökélt képregény-rajongót is. A legtöbben már olvashatták a nevét, mert ő rajzolta a Spirál című képregényt is, ami Franciaországban is megjelent. Sokkoló, hogy azt 22-23 évesen alkotta, ami látva az eredményeket nagyon nagy szó.

A dedikálás után elbúcsúztunk a Trillian állandó őrangyalától, Balázstól és megindultunk a B Terv Caféhoz. Annak galériáján elhelyezkedtünk, és Kiss Ferenc moderátorként vezetett minket végig Futaki karrierjén. Hallhattunk a kezdeti próbálkozásokról, majd a francia sikerekről, amik megadták az igazi lökést a művésznek. A Spirált követő problémák (egy képregény, amit bár megrajzolt, a kiadó mai napig nem adta ki, és gyanús, hogy be is csődölt) után Amerikába vitte a portfólióját. Úgy döntött, hogy ő meg akar élni a képregény-alkotásból, és sajnos a francia képregény olyan szoros belső körrel rendelkezik, amibe ő nem tudott volna (egyhamar legalább is) bejutni. Amerikában ajánlatot kapott egy könyvkiadótól, hogy készítsen a képregény-adaptációt a Villámtolvaj (The Lightning Thief) című könyvhöz (ennek a könyvnek láthattuk is a filmváltozatát a mozikban nemrég). Az adaptáció bestseller lett, ami az amerikaiak figyelmét is felhívta Futaki tehetségére. Ő magát ennek ellenére is szerényen csak közepes alkotónak tartja. Miután portfólióját megmutatta Jeff Lemire-nek (Sweet Tooth, Animal Man, Frankenstein agent of SHADE, írója), az író/rajzoló szeretett volna vele dolgozni, de azóta erre még nem volt esélyük. Viszont Lemire megmutatta pár alkotó társának Futaki munkáit, így került később kapcsolatba Scott Snyderrel. Már azelőtt is megkeresték, hogy rajzolja az Unkown Soldier című Vertigo (a DC kiadó felnőtt részlege, a Sandman kiadója is) képregényt, de sajnos a sorozat hamarosan megszűnt.

Szerencsére ekkor kereste meg őt Snyder e-mailben, mivel neki és egy barátjának, Scott Tuftnek, volt egy közös képregényük, és szerették volna, ha Attila rajzolja meg. A Severed eredetileg Tuft filmötlete volt, de a stúdiók bizalmatlanok voltak egy ismeretlen címmel szemben (mára a Hollywood a remakek, folytatások és feldolgozások otthona), így Snyder ajánlatára és segítségével megcsinálták képregénynek. De mint megtudhattuk a rajzolótól, Tuft még messze nem mondott le arról, hogy ebből az alkotásból egyszer film készüljön, szóval a rajongók reménykedhetnek. Ha már rajongók, Attila azt is elmondta, hogy nemsokára árverésre kerülnek a képregényhez készült eredeti rajzai a neten, szóval érdemes lesz erre is majd odafigyelni. Kérdésemre hozzátette még, hogy nagyon szeretne egyszer Jeff Lemire-rel és/vagy Grant Morrisonnal is dolgozni egy képregényen. A Severed hét részes, már végig meg van írva és Attila a negyedik részt befejezésénél tart. Az ez utánra tervezett műveire csak homályos utalásokat tett, de megemlítette, hogy valószínűleg egy angol íróval fog dolgozni egy nagyon kicsi angliai kiadó antológiáján.

Végeredményben a Trillian és a B Terv Café kellemes helyszínnek bizonyultak egy barátságos dedikáláshoz és beszélgetéshez. Kiss Ferenc remekül vezette a beszélgetést, és Attila a hangja elvesztése ellenére is örömmel osztotta meg véleményét a képregényekről, és megtett mindent, hogy semmilyen feltett kérdés se maradjon megválaszolatlanul. Én úgy vélem, nagy jövő előtt áll, és nagyon remélem, hogy még sok sikere lesz. Az biztos, hogy már most nagy reményekkel teli úton jár. Sok sikert kívánok neki, és alig várom, hogy kezembe vehessem sorozata következő részeit.

8 komment

Címkék: riport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2011.08.27. 08:22:17

Köszi a beszámolót a többi megjelent nevében is. De a képregény címe "Severed", nem "Servered", négyszer is el van írva a szövegben.
Még annyival kiegészíteném - és ez is nagy különbség az amerikai és a magyar dedikálások között - hogy többségben szakmabeliek jöttek el (Kiss Ferin és rajtam kívül Kertész Sándor, Vass Mihály, Koska Zoltán, Lénárd László, aztán a beszélgetésre még befutott Ábrai Barnabás és Somogyi György is).

weapon x 2011.08.27. 09:30:21

Még a végén tényleg kiderül, hogy a Random szexista... Hát Tondora Judit (Rolival közös) megjelenése smafu? ;)

Emtrexx 2011.08.27. 13:17:10

@weapon x: Velük csak a képregényfeszten volt valami happening, nem? Az már rég volt, akkor még nem volt terv hogy beszámoljunk képregényes dolgokról. Majd legközelebb! :)

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.27. 13:50:28

@NeroBlanco: Meg is jegyeztem Trexxnek, hogy nekem tejesen felesleges tippelgetnem ki-kicsoda volt, aki eljött, mert te majd úgyis leírod valahova :)

weapon x 2011.08.27. 16:33:03

@Emtrexx: Ha a Neelakshi projektre gondolsz, az tudtommal egyelőre megfeneklett (illetőleg a kiadókeresés fázisában tart, erről egyébként Roland beszélt is a minapi kepregeny.blog.hu-s interjúban).

Ott volt viszont a Tales from Neverland első száma a Zenescope-nál, aminek 16 oldalát Judit rajzolta és már hónapokkal ezelőtt megjelent.

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.27. 17:33:27

@weapon x: A gáz, az, hogy olvastam, láttam a nevét, de el se mertem hinni, hogy ő Magyar. Majd mindjárt pótlom a cikkben a nevét :)

Zspider · http://zspider.blog.hu/ 2011.08.27. 23:33:06

@onlyzerosandones: Látva a műveit én is szégyenkezem ezen, de hamar pótolni fogom ezt a hiányosságot :)
süti beállítások módosítása