Random Képregények

Utolsó kommentek

  • -Szűcs Gyula-: @Dagda: Mi is! :) (2015.12.09. 17:29) RANDOM #1
  • Dagda: @-Szűcs Gyula-: Örülünk, Vincent. :) (2015.12.06. 22:00) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Amigarockwell: helyes, helyes! :) (2015.11.04. 06:51) RANDOM #1
  • Amigarockwell: @-Szűcs Gyula-: Hűha, hirtelen azt se tudtam mi történt :) na majd meglessük ezt is :) (2015.11.01. 13:39) RANDOM #1
  • -Szűcs Gyula-: @Szentgyörgyi: @michhuli: @pvissza: @gamerZ: ELKÉSZÜLT A CAFE POSTNUCLEAR FOLYTATÁSA!!! Ami egyb... (2015.10.31. 12:12) Előzetes - Café Postnuclear #2
  • Utolsó 20

RANDOM #1

2010.12.06. 07:00 Chavez

Nagyszakállú Télapó, jó gyermek barátja.
Random Virtuális Képregénymagazint rejteget a zsákja.

Hát íme, itt van, Miklós bácsi elhozta nektek puttonyában az első magyar virtuális képregénymagazin bemutatkozó számát, amit reményeink szerint milliók vártak, de bízunk benne, hogy legalábbis jó néhányan. 

A Random az év elején még egy bizonytalan kísérletnek indult, mostanra viszont jóval több lett egy közönséges netes képregény-antológiánál. Egy jó hangulatú baráti és alkotói közösség közös szerelemgyermekeként jött a világra a kis Random #1, bebizonyítva, hogy megfelelő elszántsággal, némi tehetséggel és persze jókora önzetlenséggel igenis lehet színvonalas, tartalmas, szórakoztató, és a közönség igényeit figyelembe vevő magyar képregényeket is csinálni. Persze a végső verdikt joga a Ti, vagyis az olvasóközönség kezében van, ezért arra kérünk benneteket, hogy minél többen fejtsétek ki a véleményeteket a képregényekről külön-külön, vagy akár az egész magazinról úgy általában. A visszajelzésekből tanulunk, és ezáltal fejlődünk is, ami egyaránt érdeke alkotónak és olvasónak. Az élesebb kritikákkal se spóroljatok, hisszük, hogy azokra is szükségünk van, sértődni pedig csak ritkán szoktunk.

Szóval olvassátok, véleményezzétek, ha pedig alkalmasnak érzitek magatokat, akkor jelentkezzetek a felhívásunkra, és persze mindenképpen adjátok tovább a hírünket! És ha ti meg az égiek is úgy akarjátok, akkor legközelebb talán már a nyuszi hozza az újabb számot. Addig is jó szórakozást a Random első számához!

A Random nem csak a nevében kíván virtuális képregénymagazin lenni, ezért igyekeztünk a valós, kézzelfogható képregények olvasási élményét legalább részben megidézni, így a borítóra kattintva egy flash lapozóban közvetlenül olvashatjátok magazinunkat, de természetesen egyben is letölthetitek a jól ismert .cbr formátumban (ami egyébként egy sima .rar fájl átnevezve), illetve nagyobb felbontásban egy .pdf fájlban is hozzáférhetővé tettük, hogy az, aki mégis vágyik a papír érintésére, otthon akár ki is nyomtathassa magának.

komment

Címkék: képregény szolgálati közlemény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spuri 2010.12.06. 10:41:24

csak nekem nem mügszik a flasholvasó?

ChPh 2010.12.06. 10:49:26

Azta :)

Klafa, az első oldalt olvastam még el, tetszik :)

Ha végigrágtam magam, akkor írok egy terjedelmesebbet, ha kíváncsiak vagytok rá :)

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.06. 10:58:11

"Ha végigrágtam magam, akkor írok egy terjedelmesebbet, ha kíváncsiak vagytok rá :)"
alap!

ChPh 2010.12.06. 11:00:08

@Balakin: ookay, de csak este lesz, majd hazafelé végigrágom magam, most meló :)

ChPh 2010.12.06. 11:01:50

Látom lehet írásokat is küldeni :)
Örömmel venném, ha pár szösszenetemet elolvasnátok, ott van a blogomon, vagy ha jobb úgy át is küldhetem. Szakértőknek még nem mutattam :)

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.12.06. 11:15:01

Most nyitottam meg.
106 oldal?!
40-50-re számítottam, rohadtul kíváncsi vagyok mitől lett ilyen nagy a terjedelem.
Nyomtatás, és este. Akármit is találok benne gratulálok Nektek az első számhoz!
(vélemények tömeges kinyeréséhez indítsatok majd szavazást is, mert gyors és pontosan behatárolt témára, területre irányulhat)

TetsuoShima 2010.12.06. 11:15:06

Soha rosszabb hétfő regelt! Thanx!

powerage 2010.12.06. 11:24:40

A szövegírókat vagy cseréljétek le, vagy üssétek addig, amíg nem fejlődnek élvezhető szintűre, és csak utána lássatok neki a második számnak, ha egyáltalán...

Röfi 2010.12.06. 11:26:06

Én az IPAD-emen fogom olvasni, és köszönöm nektek!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.06. 11:29:25

VÉÉÉÉGRE egy jó magyar képregényantológia! Chavez, ez nagyon állat!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 11:36:39

A Város Legendáit átolvastam.
Rövid kritika következik. Hozzáteszem, hogy bár kedvelem a képregényeket, elsősorban filmes értelemben nézem az olvasó szemszögéből, mert magam is filmeket készítek, emiatt akár szakmaiatlannak is tűnhet a hozzászólásom.

A szerzőknek el kellene dönteni, mit szeretnének írni. Több különböző koncepció van jelen benne, de ezek nem alkotnak kohéziót. A kevesebb jelen esetben sokkal több lenne.

Sztori: egyszerű, populáris, nincs benne ötlet. Még sablonos fordulat sem fordul elő. Alkalmas lehetne a karakterek bemutatására, de nem teszi, csak megnevezi őket.

A karakterek: semmilyen nyomot nem hagynak. A szerzőkben nyilván mélyebben él a háttér, de ebből semmi nem jön át. A gyermeki hozzáállású figurák, akik véres mészárlást rendeznek, miközben a semmiből bukkannak elő, hiteltelenek.

A grafika: önmagában lehet értékelni, de felismerhetetlenek a karakterek, sokkal több egyedi vonásra van szükség és a hátteret élesebben el kellene választani a fókusztól. A hangulati átvezetők jók. Dramaturgiailag viszont nem szolgálják ki a történetet, inkább összezavarnak. A helyszínváltás - jelezve, hogy vágás történt - sokkal plasztikusabb kell legyen.

Összesítve: Nem tudom, kiknek készült a mű. Fiatalok számára a grafika zavarosnak tűnhet, tapasztaltabbaknak pedig a történet túl egyszerű. A mesemondás célja az elgondolkodtatás, az eszköze pedig az érdekes karakter, akivel azonosulhatunk, itt azonban egyik sem történt meg. Első részhez elég lett volna két karaktert bemutatni és a többieket később behozni, fokozatosan, egyesével fókuszálva rájuk, sokkal inkább kibontva a személyiségüket az akción keresztül - az akció pedig legyen több, összetettebb, mint amit itt láttunk.

AZ a benyomásom támadt, a szerzők még nagyon fiatalok, ugyanakkor szárnypróbálgatáshoz képest túl profi a mű kivitelezése és összhatása. Ez alapján azt tanácsolom, próbálkozzanak mesemondással, novellaírással, történetalkotással, domborítsák ki a karaktereket, és vigyenek életet a képregénybe, mert pontosan az hiányzik belőle: a karakterek életszerűtlenek.

A kritikám célja az elgondolkodtatás, nem a fikázás (ezért helyeztem a negatívumokra a hangsúlyt).

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.12.06. 11:38:36

Ha nem az egész ablak lenne egy b.szott nagy flash, akkor 1600*1000-es felbontásban se lógna ki a kép alja (opera alatt). Vagy legalább kicsinyíteni lehetne...

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.06. 11:43:55

MAo elvtárs: köszi a kritikát, nem volt fikázó:) Ez konkrétan az első "értelmes" képregény amit csináltam, magán viseli egy első mű gyerekbetegségeit, már a következő részben sokminden fog fejlődni, változni.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.12.06. 11:50:03

@powerage:
azért ezt bővebben is kifejthetnéd, mert így csak a szokásos beszólogatásnak tekintem a részedről, az meg úgyis lepereg. ;)

Hadd szóljon az a kritika, nem vagyunk sértődékeny Cherubion-írók. Thx!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 11:54:20

Árnyékfalu: igen derék munka, várom a folytatást. A főhős talán visszaemlékezhetett volna a saját csatáira, hogy lássunk tőle vlaami akciót, de nem baj, hogy titokzatos maradt.
Grafikailag is, történetben is izgalmas, egyedi, hangulatos, a névadások remekül sikerültek. Érzem mögötte az élő történelmet.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 12:09:46

Café Postnuclear
Döbbenetesen igényes grafika és hangulatteremtés. A karakter bemutatása kiváló. A szövetbuborékok tördelése (Captain Morgan) félresikerült, javítandó.
A szerző igen tapasztaltnak tűnik. Ha a történet a későbbiekben eltér a sablontól és egyedi vonásokat találunk benne (a környezet kivételével, amely tényleg nagyon jó lett), akkor a hazai képregényirodalom egyik legígéretesebb darabját látjuk.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.12.06. 12:16:35

Gyorsan végiglapoztam, bele-bele olvasgattam. Hát nagyon nagy riszpekt mindenkinek, aki részt vett-vesz benne.
Ilyen önszorgalomból írt/rajzolt képregényhez képest nagyon fasza az egész. Nem egy Heavy Metal, de ez még csak az első szám. Csak így tovább.

Chavez 2010.12.06. 12:21:41

Köszönjük a megindokolt kritikákat, észrevételeket. Igyekszünk tanulni belőlük.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 12:29:58

Rossz bőrben:
Vegyes érzéseim vannak. A grafika kiforrott (a régi Pifekben volt hasonló, emiatt van az az érzésem hogy "franciás" vagy "belgás" stílus), a nyelvezete friss (különösen az Alkonyara hivatkozás, a "sunáznám" és társai).

A történet: nem kerek. A képregény epizódokra oszlik, szálakat nyit meg, de minden részben valamely szálat le is kell zárni, itt azonban csak nyitogat és semmit nem old meg. Egyszerűen félbemarad, ami rossz érzést kelt. Legalább egy szál (pl a széttört kínai váza, ha van egyáltalán jelentősége a vandalizmus bemutatásán túl, mert ha nincs, túlzottan el lett húzva) kibontásra kerülhetne (elszabadult egy ősi szellem?), vagy bármi, ami után azt lehetne írni, hogy vége az első epizódnak, folytatása következik.

A karakter: korai bármit mondani, egy kallódó, sehova nem tartozó, haveroknak megfelelni próbáló srác. Tipikus, hétköznapi, jellemző, de a törés és a rablás nincs összhangban a későbbiekkel, amely egy elveszett, de jóravaló srácot mutat. A későbbiekben ez remélhetőleg helyrerázódik.

Jó kezdés, de koncentráltabb történetvezetés szükséges, mintha az írásakor még nem tudná a szerző, hová tart, ezért nem ott ér véget a rész, ahol az indokolt, hanem ahol elfogy a papír.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.12.06. 12:31:16

@Mao elvtárs:
Kösz a részletekbe menő kritikákat. Szorgos népünk győzni fog! :)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 12:49:46

Az első naptól az utolsóig:

Mintha a Mutant Chronicles találkozna a Terminátorral. A koncepció tetszik, de a kivitelezés elég zavaros. A karaktereket egyedibbé kell tenni, semmilyen benyomást nem hagytak. A grafika minősége jó, de a nézőpont gyakori váltogatása összezavarja a nézőt (következetesen egy kameraállásnál kell maradni, a jobb oldalt az egyik, a bal oldalt a másik félnek fenntartani csatában, mint ahogy a Birodalom visszavágban is a lépegetők jobbról érkeztek, a lázadók bal oldalon voltak, így követhető volt minden).

powerage 2010.12.06. 12:49:57

@Hamlet:
Azért kéne fejleszteni a szövegírókon, mert akkor el lehetne mondani, hogy oké, grafikailag még van hová javulni, de legalább a szövegek jók.

Hogy a te cuccodról kérdezzek: van tervbe véve valami sztoriban, vagy marad az egész a retróromantikát izzadtan lovagolni próbáló, kétségbeesetten kúlnak látszani akaró stíluselemek szintjén?

De nem csak nálad, úgy általában véve is döcögnek a szövegek, ez még nem a megjelenésre érett szint.

Jobban járna a hatfős stáb, ha megpróbálna egy alaposabban kidolgozott képregényt összehegeszteni öt hátizé kategóriás helyett.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 13:11:58

Összesítve:
A szerkesztésnél is oda kell figyelni arra, hogy a különböző művek az olvasóra tett hatásuknál fogva hogyan következnek. Általános alapelv:
- Az első benyomás a legfontosabb, ezért a grafikailag legjobbat és a legmegbízhatóbb hatásút kell előre tenni (itt ez az Árnyékfalu)
- Utolsó helyre az való, amely leginkább elgondolkodtat, amely katarzist hagy maga után (Akár a Café Postnuclear, akár Az első naptől az utolsóig, az utóbbi azért van a helyén, mert az azonos szerző remekül keretbe foglalja az antológiát az indító darabbal).
A második nem lehet nagyon elütő a kezdéstől, hogy ne érezze az ember a szint vagy stílus erős változását. Ugyanazok jöhetnek ide, mint a végére, a döntés aszerint célszerű, hogy a katartikusabb darab legyen az utolsó.
A maradék kettő a harmadik-negyedik helyen jól elvan, nem éri el a többi színvonalát, de még kiforrhatnak.

További szerkesztési javaslatok:

- A folytatások között legalább egy, de inkább kettő olyan legyen, amely tökéletesen önálló történetként megállja a helyét, az előzmények ismerete nélkül (a Város Legendái erre remekül alkalmas), lehet köztük önálló, egyrészes is (amely remek lehetőséget ad kísérletezésre a különféle szerzőjelöltek között). Fontos, hogy az is jól szórakozzon, aki nem követi első számtól az eseményeket.

- Ha lesz később flashback, legyen hivatkozás (akár hiperhivatkozás) a korábbi epizód beazonosítására.

- Egy, maximum kettő olyan folytatásos történet legyen, amely inkább regényfolyam, azaz csak folyamatában értékelhető a történet.

- Ha egy sztori elindult, legyen folytatása minden egyes számban. csak akkor indítsatok újat, ha egy korábbi kifújt. Ha nem elég jó a sztori, akkor is zárjátok le, legfeljebb nem rendeltek be további "évadokat".

- Mielőtt arról határoztok, hogy valaki bekerül-e vagy sem, legyen előttetek készen legalább egy olyan minisorozat, amely önálló egészet alkot. Az első szám fogadtatásától függően úgyis ki lehet bővíteni, de ne legyen benne egy szám erejéig lelkes alkotó, akiből nem lehet kihúzni a folytatást, mert az nagyon gáz.

Összességében a színvonal nem áll messze attól, mint ami nyomtatásban is megállja a helyét, de nem érzem a késztetést, hogy megvegyem, ha kijönne papíron. Várjuk a folytatásokat.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 13:16:13

A borító grafikája nem tetszik. Színesben nem üt, valami Boros-Szikszai minőség jobbat tenne. Végül is csak egy képről van szó. Ugyanez festve jobban működne, de fekete-fehérben is jobban mutatna.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2010.12.06. 13:18:48

Gratulálok az első számhoz!

Első olvasásra: vágni, vágni, vágni! Sokkal jobb antológia lett volna ugyanez hatvan oldalon.

ChPh 2010.12.06. 13:25:18

@Mao elvtárs: Baxus, nagyon jól nyomod, én már nem is írok semmit se

egyszerűen nem lehet hozzátenni... legalább is érdemben nem

Pádár Ádám · http://5panels.kepregeny.net 2010.12.06. 13:39:28

ÓÖCSÉM mennyi komment. :D
Törtök fő mint a talajvíz!
FAKKJE!

Kaputykin · http://kittenberger.blog.hu 2010.12.06. 13:41:46

Kínai első elvtárs szavaival egyetértek, éljen a párt!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 13:42:26

@powerage: abban egyetértek, hogy van értelme az ömlesztett munka helyett részekre bontani a dolgot. Van, aki karakterben jó, van, aki gépben, van, aki settingben, érdemes az egyes kockákat több emberre bízni. A filmet is storyboarddal kezdjük, ami tulajdonképpen egy képregény (némi látványkoncepcióval egybegyúrva), itt is működik, ha egy skiccel kezdtek és mindenki azt teszi bele, amihez leginkább ért.
Érdemes előre kidolgozni egyes elemeket, hogy aztán egységes maradjon az eszköztár és a karakterek jellemzője (ez az első darab legnagyobb hibája).

Chavez 2010.12.06. 13:43:48

Köszönjük Mao elvtársnak az alapos véleményezést, nem is bánt kesztyűs kézzel velünk, az biztos. :) De hát valóban csak ilyenből lehet igazán tanulni. A folytatásnál igyekszünk minél többet hasznosítani belőle, bár mentségünkre szóljon, hogy az első szám bizonyos szempontból még csak amolyan útkeresés, és a saját képességeink és korlátaink felmérése, illetve a formátum tesztelése is. Mostanra már kialakult bizonyos összeszokottság és rutin, ami alaposan megkönnyíti a további munkát, és nem árulok el nagy titkot azzal sem, hogy alkotóink már azóta is rengeteget fejlődtek. Már csak ezért is megérte megcsinálni.

ChPh 2010.12.06. 13:50:48

@Mao elvtárs: és ugye nem árt, ha már van valamilyen történet is.
Amit nem nagy baj, ha többen átolvasnak (akár kívülálló) és úgy teszi hozzá a magáét.

Sőt olyat is lehetne, ha több rajzoló és író van, akkor ugyanarra a történetre más-más kidolgozást is lehetne csinálni, így akár tudat alatt is lehetne fejlődni.

Pádár Ádám · http://5panels.kepregeny.net 2010.12.06. 15:23:22

Na, mondok, okosakat.
A Város Legendáit próbáltam kicsit külsős szemmel figyelni, nem volt egyszerű mert már sokadszorra látom, persze van hova fejlődni de kinézetre nekem tetszik viszont a tálaláson valamit még tényleg gyúrni kell a karakterek lehetnek karakteresebbek, mert kicsit egykaptafák jellemre, variálni a személyiségeket, adni nekik motivációt sötöbö sötöbö, volt ugye régebben hogy Balázs egyenként bemutatta a szereplőket, namost erre lehet koncentrálni, mert a sztori eléggé másodrendű, és a karaktereknek kéne vinni az egészet, de kellene mögéjük motivációt tenni, amiből felépíthető egy személyiség, amibőll felépíthetőek a kapcsoaltrendszerek sötöbö sötöbö-
Szóval jó anyag de tényleg rá kell dolgozni, hogy kiemelkedjen.

Árnyékfalu tetszett, nem lett túlbonyolítva, rendben volt, a folyt köv kicsit úolyan baltával vágottra sikeredett, bumm nesztek folyt köv, a lezárást is szépen fel kell építeni. A többbi remek volt, remélem a főgenya kap egy kicsit részletesebb külsőt ,mert elkéne neki, így most még inkább rajzfilmfigura szerű.

Cafe Postnuclear, na ez úgy volt pazar ahogy volt, sztorit még nem nagyon látok mögötte de Hamlet kurva jól épít karaktereket és atmoszférát, ami viszi a hátán az egészet, Dénesnek külön dicséret, tökéletesen passzol a stílsa ehhez az egészhez, csont nélkül!

Rossz bőrben, ez is nagyon jól kezdődik bár még persze laikus szemmel nézve ott vagyunk hogy nem sokat értünk a dolgokból, dehát azért azzal ugye az olvasónbak tisztában kell lennie hogy egy folytatásos képregény azért van tele kérdésekkel hogy azt időbne megválaszolja, egy kicsit talán egyértelműbben ki lehetett volna játszani a dolgokat én csak másodszorra vettem észre hogy Szergej mitől zsongott be az utólsó oldalon, tehát rajzolag is erre kicsit figyelni kell, vázára kicsit több hangsúly ha kell neki, mert nem egyértelmű, és így könnyen elveszik az ember, de itt is a karakterek meg a hangulat viszi az egészet. Várom a folytatást.

Első naptól az utólsóig, hát ez nagyon nem fogott meg tetszenek a robotok meg a helyszín de a történet egyszerűen elfut mellettem, zavaros és nem tudom követni, az egyenruha pedig erre még rá is erősít, mgy a háború de mégis a feszültség meg az izgalom valahol messze jár, mert egyszerűen nem tudom követni az eseményeket, nincsk ihez kötődnöm, nem tudom hogy miért kell kinek drukkoljak, bel ettünk dobva a mély vízbe de az annyira összetett hogy nem értjük, kifejezettne nem lettem fel csigázva a következő részre, Gombalovasék pedig azért tudnak jót csinálni, lásd árnyékfalu.

Na szavaztam, savaztam, tegeztem, szaroztam. Hajrá fiúk, még az is lehet hogy ha ilyen kúlak lesztek írok egy forgatót speciál csak nektek.
Előre Randomiták!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 15:57:10

@ChPh: Így van.
Az egész lelke maga a történet. Ha nincs, amit elmesélnénk, akkor csak egy képhalmaz lesz belőle, szerencsés esetben pár értékesebb néznivalóval. Bárhogy kutatok az emlékeimben, a legnagyszerűbbek mindig a sztoritól lettek azok, legyen szó Marvelről, DC Comicsról, Dark Horseról, vagy épp a Watchmen és Sandmanről - ok, itt a képi világ önmagában is kitűnő, de a karakterek és a köréjük fűzött mesemondás jelenti azt, amiért emlékszünk rájuk.

Először tehát a sztori. Készre, teljesre. Utána jöhet a megmutatás. Alakulni fog közben minden, de kész koncepció nélkül egyszerűen nincs értelme.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.12.06. 15:57:33

@powerage: A korábbi, rpg.hus Fallout fan novelláim lesznek egységesítve: a pisztolyhős most már Kalifornia és Nevada helyett a házibarkács világomat, a magyar rozsdaövezetet utazza körbe, és halomra lő mindenkit, mire megtalálja a testvére urnáját.

Lesz majd egy csomó érdekes város, pl. rögtön a folytatásban a kiszáradt Balatonban felhúzott feketepiac, meg a sugárzás miatt szuperevolúción átesett gyíkok, akik hungaroszauruszként és bakonydrakóként tombolnak majd a Balaton-felvidéken, a főhős meg Caddilac helyett Skodával menekül előlük.
;)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.06. 16:09:53

Egyenként van csak időm elolvasni a képregényeket, és persze, ha már ilyen szép hosszúak, igyekszem nem csak öt percet szánni mindegyikre. .)
Kezdem tehát a Város legendáival.
A grafikai stílus érdekes. Kicsit meglepő, hogy ezt egy magát "zsánerben" gondolkodó képregényhez használja, sokkal inkább illik egy ún. szerzői műhöz, esetleg valami humoros sztorihoz. Ez így most egy kicsit ez, egy kicsit az, amiből jobb lenne menni valamerre, mert különben megreked.
A történet nagyon rövid és sajnos, nem is érdekes. Inkább apropónak tűnik, amolyan "jobb híján ezt rajzolta meg a grafikus, mert nem volt más ötlete" érzést kelt. Nagyobb gond, hogy nem csak a történet egészének a dramturgiája sánta, hanem az egyes oldalak is véletlenszerűen vannak kidolgozva. Érződik rajta valami "bunyós mangás" hatás, de nem tudatosan, hanem kísérletező jelleggel.
Mivel a rajztehetséggel nincs semmi gond, abszolút támogatandó, hogy továbbra is képregényben gondolozzon a szerző, de azt tanácsolom neki, hogy ha valamit meg tud csinálni három oldalban, arra semmiképpen ne szánja a dupláját, vagy pláne a tripláját. Ha csak kevés husi van egy történeten, hát akkor legyen rövid a történet, nincs azzal semmi baj. Persze, az egész Random-projektnek a lényege a hosszabb sztori, no de akkor legyen is az, mert ezt csak "alibizéssel" lehetett feltornászni 23. Gondolj bele, hogy még a mostanában lesajnált legújabbkori Marvel-képregényekben is mennyi minden történik egy füzetben...

Acsabi44 2010.12.06. 16:16:49

ÉJJEN!
Lesz majd bővebb véleménynyilvánítás is, egyenlőre elvackolom magam és olvasok.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.06. 16:20:34

NeroBlanco: két helyen vitatkoznék, de nem a kritikád tartalmával:
-nem a Random miatt lett 23oldal, ez a történet már a Random előtt létezett.
- Marvel:pont mostanában kezdett el nagyon zavarni mennyi minden nem történik ezekben az új füzetekben.
Persze a fenti két pont közül egyik sem változtat a kritika igazságtartalmán.
Egyébként köszönöm a kritikát(meg mindenki másnak is)és kiváncsi vagyok mit fogtok majd szólni a 2. részhez ;).

TetsuoShima 2010.12.06. 16:51:09

Egyenlőre csak végiglapoztam anélkül, hogy elolvastam volna a történeteket de összességében azt látom, hogy rendben az anyag. Azt kaptam amit a reklámban láttam. Shit is allright!
A különböző cuccok sorrendbe pakolására én is érzékeny vagyok, meg amúgy egy csomó minden másra is, de majd ha már mindenki alszik betámadom újra a kommentdobozt, és írok velősebbet.
Egyenlőre gratuláció mindenkinek, és instant megosztás, hogy minél több pók olvassa a Randomot.

kelta 2010.12.06. 16:56:38

Végre - Végre:))
Nagyon örülök, hogy egyáltalán létrejött, és hogy ilyen kurvahosszú lett. Remélem lesz 2. szám is.

A Város legendáiról:
Nekem képek tetszettek, illet a történethez, de néha tényleg nehezen voltak felismerhetőek a szereplők, meg ,hogy mi történik. A történet maga elég gyenge lábakon állt, és a szereplők is elég sablonosak voltak, vagy semmilyenek. De ennek ellenére maximálisan elszórakoztam rajta.

kelta 2010.12.06. 17:05:28

Árnyékfalu
Képek gecijók lettek, a történet is nagyon jó, de szerintem pont jó hogy a szörny ilyen lett.

Chavez 2010.12.06. 17:05:54

Lesz második szám, már készül is. ;) Minden sorozat folytatódni fog, és még új képregények is csatlakoznak hozzájuk (a hátsó borítón már látni is lehet az egyik fejezetborítót).

Acsabi44 2010.12.06. 17:21:26

Na akkor itt a kritika. előljáróban annyit, hogy a japán vonalon, annak is a keményebb szegmensén nevelkedtem (Blame!)

Város legendái: nem olvastam. Pontosabban, elolvastam addig amíg bemegy a kocsmába és ott átugortam. Ugorjunk.

Árnyékfalu:Jó! Érdekes setting, de remélem kiterjedtebb cselekmény lesz, mint a "főhös megküzd az árnyékkal"(remélem nem a főgonosz az árnyék, az első részben lelőni a főgonosz kilétét nagy hiba:) )
Kicsit Claymore-os a stílusa, ami jó pont.

Café Postnuclear: Szép, de kicsit erőltetetten Falloutos. A második legjobb az antológiából. A részletes képek a pusztításra vannak kihegyezve (ütköző kocsik, meghaló emberek folyamatosan premierplánban), ami nem baj, csak ha nagyon túlzásba viszitek, olyan érzése van az olvasónak, hogy nincs mit mondnotok.

Rossz Bőrben: A címlap illetve az első oldal képe alapján eldöntöttem, hogy ez nem az én stílusom (tudom, nem túl jó, hogy úgy ítélkezek, hogy egy betűt nem olvastam belőle, de ez van...)

Első nap: A setting is, meg a rajz stílusa is olyan, hogy akár Tsutomu Nihei is rajzolhatta volna, ami nálam nagyon nyerő dolog. Kár, hogy a történet kicsit zilált, és sok a hirtelen "vágás", így néhol követhetetlen. A sztori meg egy kicsit kevés benne.

Amit elolvasok a második részből: Árnyékfalu, Café postnuclear, Első nap (reméljük ez utóbbi feljavul, mert ha ilyen marad akkor a harmadikban már nem olvasom el...)

Gyarló Hintaló 2010.12.06. 17:26:57

Gratulálok nagyon jó lett!!

Főleg a Café Postnuclear az ami nagyon tetszik! Órákig tudnám olvasni, nagyon várom a folytatást!
Szuper a képi világa, különösen tetszenek az autók, meg a koszfészekben a rúdtáncos lány a 19 éves Judy :P
a kocsma is állatul néz ki, a disznókkal, ahogy a szoptatnak!
Mindössze annyit jegyeznék meg, hogy magyar személynevekkel még jobban bejönne!

Cafe Postnuclear fan lettem!!
Halálfejes barkaszt mindenkinek!!!

LoY 2010.12.06. 17:40:17

Grat dudez, ász munka, nagyon jó! iPad verzió lesz? :)

Wolfgang (törölt) 2010.12.06. 17:42:33

Olyan nem lehetett volna, hogy letöltöm és elolvasom? Nem tudom értékelni a lapot, mert azt még csak leállítottam, hogy az egér mozgatásával pánikrohamot kapott szöcskeként ugrált az újság, de ne haragudjatok, nem fogom keresgélni, hogy lehet kikapcsolni a másodperces automata lapozást.
Milyen már...

Acsabi44 2010.12.06. 17:46:02

Wolfgang drága, a szemedet majd' kiveri a hatalmas vörös PDF felirat a lapozó alatt...

Chavez 2010.12.06. 17:53:39

Egyébként nem nehéz kikapcsolni az automata mozgást sem, de aki nem keres, az nem is talál. Na jó, segítek: Fent jobbról második ikon (villáskulcs), auto-mozgás kikapcs.

ChPh 2010.12.06. 17:56:36

@Mao elvtárs: nagyon jó meglátásaid vannak, így nincs mivel kiegészítsem a dolgokat. Lehet valamelyik szösszenetemet ki kellene dolgozzam és elküldeni nekik, hátha valaki megképregényesíti (óh, ez a csodás magyar nyelv :D)

elefes 2010.12.06. 18:31:13

Rossz bőrben: jók a poénok, a szövegek működnek, bár a legeleje egy kicsit mintha a levegőben lógna. A rajzok is tetszenek. A történetről egyelőre még szinte semmi sem derült ki, ami nem baj, viszont indokolatlanul hirtelen lett vége.

Café Postnuclear: bejött, amitől féltem. A járművek, a fegyverek, a tájak, a minden más valami iszonyatosan gyönyörűek, de az emberek elég lehangolóan néznek ki. A szöveg alapvetően tetszik, csak a végére már kicsit túl sok a tökösségből. Remélem, hogy a folytatásban beindul a sztori, mert idáig csak minden nagyon lepusztult és mindenki nagyon kemény.

A többivel még barátkoznom kell.

elefes 2010.12.06. 18:36:07

Ja, és Café Postnuclearban miért nem magyar neve van a faszinak?

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2010.12.06. 18:50:59

@elefes: mert hülyén hangzana, ha így mutatkozna be:
"A nevem Barack. Fütyülős Barack."

mesko 2010.12.06. 18:58:41

egy lélegzetre olvastam végig(csoda, hogy még élek:)), de nem tudtam félbehagyni, nem tetszett minden belölle, viszont érdekes élmény volt, mivel én még nem olvastam magyar képregényt..ez így elsőre ok volt:)

kivételesen szeretem a fehér-fekete rajzokat, bár nem vagyok daltonista, de akkor is nagyon bírtam, pl. abszolút passzolt az Árnyékfalu-hoz, ugyamúgy ez az egyetlen ami felkeltette az érdeklődésem, sajnos:(

ha pl.külföldről vagyok, de vannak saját történeteim, totál eredetiek, semmi különleges müskürűk(azok is vannak, de most mondjuk azokat kihagyom:)), abszolút az enyémek..és átkonvertálnám magyarra, azt ha elnyeri a tetszéseteket, megrajzolnátok?, vagy ez kizárt?

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 19:24:43

@Hamlet: Érezni belőle, hogy van mögötte háttér. A Gyűrűk Ura sem csak a történet miatt érdekes, hanem mertr 59 év munkássága fekszik a háttérvilág megalkotásásában, és ettől válik élővé, teljessé. Csak így tovább, és ne félj elszakadni a fallouttól, ha a történet azt kívánja.

Rusznyák Csaba 2010.12.06. 19:28:44

Nem értem, a Rossz bőrben befejezését miért hánytorgatják fel többen is - pont ott van vége, ahol dramaturgiailag értelme van, hogy vége legyen az első résznek: a főhős rájön, mi történik vele.
Amúgy tetszett mindegyik, persze némelyik jobban, némelyik kevésbé. holnap ki leszen fejtve a geekzen:)

Emtrexx 2010.12.06. 19:44:35

@mesko: természetesen ha bárkinek van kedve képregényt írni, szeretné megmutatni hogy mit tud, vagy pusztán csak sok jó ötlete van, várjuk szeretettel! Abszolute nyitott a gárda. Részletek a Csatlakozz menüben ;)

mesko 2010.12.06. 19:56:21

@Emtrexx: köszi, akkor küldeni fogok egypárat majd, csak írjam át és dobjam föl egy kicsit, mert a nagy részét még egész kölyökként találtam ki:)
@Rusznyák Csaba: várom:)

Joaquin 2010.12.06. 20:41:10

Az első naptól az utolsóig nagyon tetszik, a többi azonban nem.
A cafe-postnuclear-ból még lehet valami, bár azon kívül, hogy összeraktátok a Fallout-ot a Mad-Max-el eredetiség az egyelőre nem látszik... War never changes az elején pedig kifejezetten nevetségesnek hatott. Viszont tetszik, hogy kegyetlen a főhős.
Természetesen ez csak a személyes véleményem, igazából Garfield-on kívül sosem olvastam képregényt, szóval nem biztos, hogy az én véleményem a mérvadó...

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.06. 20:46:31

@Joaquin: minden vélemény mérvadó, amennyiben a "fizető" közönséget képviseled, tehát azokat, akiket érdekel a produktum, kattintanak, olvassák, véleményezik.

Sokszor a "naív" vélemény többet ér, mint a szakmai, erre remek példa a magyar film, mint olyan. Rendkívül értékes alkotásaink vannak, de valahogy a közönséget nem érdeklik... Márpedig a L'art por l'art nem működik egy olyan szakmában, ahol egyetlen mű előállítása is alsó hangon öt átlagember húsz évnyi fizetésére rúg.

Amigarockwell · http://www.youtube.com/Amigarockwell 2010.12.06. 20:53:41

Nagyon király lett csak így tovább!
Jók a képregények, bár néhol tényleg érződik, hogy nem igazán tudták az alkotók, hogy mit is akarnak. De mindent összevetve nagyon pozitiv lett az egész.

Joaquin 2010.12.06. 21:04:45

@Mao elvtárs: nos, visszanézni még biztos vissza fogok, mert lehetőség van benne, az látszik, de ennél azért több kell, hogy "fizető közönség" legyek. Azt tudom, hogy engem kidolgozott, árnyalt karakterekkel lehet leginkább megfogni, de ez sajnos érezhetően nem az erősségük egyelőre.
Amúgy imádom a poszt-apokaliptikus műveket, a Fallout-okat és minden sötétebb jövőképű sci-fi-t, már csak ezért is drukkolok, hogy jó legyen.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.12.06. 21:59:19

Hajrá így tovább! Tisztelet a kemény munkátokért! Ebből később nagyon fasza kiforrott magyar képregénymagazin kerekedhet!

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.06. 22:15:08

Haladok az olvasással, most az Árnyékfalu következett.
Azt előre kell bocsátanom, hogy a képzelt világok nálam komoly hátránnyal indulnak. Méghozzá azért, mert szerintem magát az is meg kell indokolnia egy műnek, hogy miért egy képzelt világban játszódik, és ha már igen, akkor nagyon jól fel kell azt építenie, ki kell dolgoznia. Ebből a pár oldalból nem derül még ki, hogy mennyire sikerült ez a szerzőnek, és mennyire lesz majd rögtönözve a folytatás. Nem vagyok túl optimista, úgy gondolom, hogy a bevezető epizódban több kapaszkodót, viszonyítási pontot kellett volna megadni. Egyelőre csak annyit tudunk, hogy van itt erőszak is, mágia is, és a konkrét dátum megadásával annak a jelzését is megkapjuk, hogy nem is annyira képzelt világ, mint inkább a létező világunk egy képzelt része a helyszín. Nem vagyok meggyőzve, hogy nem lett volna jobb egy "sima", pl. vikinges környezetből kiindulni. Mintaként tudnám (tudtam volna) javasolni a régi Vaillant-ból és Pifből ismert Ragnart, abban remekül ötvözik a szerzők a többé-kevésbé pontos történelmet és a germán mitológiát. Vagy az újabbak közül a Thorgalt (bár azt kevésbé kedvelem a helyenként bosszantóan sok misztikum miatt.)
Tudom, sokan "alkotói szabadság" felkiáltással próbálkoznak inkább saját környezettel, hisz akkor nem kell annyit kutatni és igazodni, de szerintem nem jól teszik, és nagyon is megéri, hiszen konyhakészen kapunk egy koherens közeget. Javasolom megfontolásra.
A történet maga hangulatos, bár egyelőre kissé szaggatott, és őszintén szólva a durvaság dacára nem túl izgalmas. Valószínűleg segítene a dolgon, ha jobban megismernénk valamelyik szereplőt és rokonszenvezni tudnánk vele.
Amit azonban kissé megnehezít a rajz. Korrekt a grafika, és meg lehet indokolni, hogy azért nem "szép" senki, mert kemény, férfias és kegyetlen egy világ ez, no de attól még lehetne legalább egy-két figurát szemnek tetszőbbé vasalni. A díszletek és az árnyékolás erősségei ennek a képregényben.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy az antológia első negyven oldalán sajnálatosan kevés női alakot láttunk: az első sztoriban alig, ebben meg egyáltalán nem. Ez nem jó előjel.)

kelta 2010.12.06. 22:33:21

Café Postnuclear

Ez is nagyon hangulatosra sikeredett, bár remélem kapunk valami hihető indokot arra, hogy miért segített csajnak, és nem valami olyan lesz, hogy mert jófej. Az a bár, a csajok, a kocsik, az ellenfelek nagyon jól néznek ki, de a srác az kissé fura lett, és a harcot nem sikerült követnem, kissé érthetetlen volt.

kelta 2010.12.06. 22:48:44

Rossz Bőrben

Én sem értettem teljesen, de igaza van Rusznyák Csabának, pont jó helyen ért véget, teljesen felcsigázott, ennek a 2. részére vagyok a legkíváncsibb. Grafika jó lett, hozza a történet stílusát.

flippant 2010.12.06. 23:00:12

Nagyon jók a rajzok! Izgalmasak is a történetek! Mikor lesz folytatás és hol?

kelta 2010.12.06. 23:01:26

Első naptól az utólsóig

Ez is jó lett, sikerült megragadni, a háború kaotikusságát, bár a rajzok néha lehetnének pontosabbak, itt is azt érzem, mint a többinél, hogy néha nem lehet követni hogy mi történik.

Mindenesetre remélem még gyakran élvezhetjük, a Randomot.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.06. 23:05:35

flippant és más folytatásról érdeklődők: tavaszra tervezük a folytatást, amint tudjuk szállítjuk.

Chavez 2010.12.06. 23:08:39

Köszi még egyszer mindenkinek, a kritikai észrevételeket ugyanúgy, mint a dicséreteket. Mindegyikből táplálkozunk, csak utóbbi az, ami ízlik is. :)

Hellomrhippy! (törölt) 2010.12.06. 23:22:09

:(
a lépcsőfokokat megmászni kéne, nem átugrani.

( ezzel nem fikázni akarok ám, csak egy jó tanács amit a türelmetlen amatőr képregényrajzolók általában figyelmen kívül hagynak )

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.12.06. 23:24:06

Ez kibaszott jó! Gratula a stábnak, és ne vegye el a kedvetek az esetleges negatív kritika. Én látom, hogy mennyi sok munka van benne, és látom azt is, hogy egyre jobbak lesztek... hajrá.

elefes 2010.12.07. 00:10:40

@Komavary: Ne poénkodd el, igenis ki lehetne találni, vagány magyar nevet, olyat, ami nem ilyen félig vicces-félig gáz akármi. Ott van a Pál utcai fiúk. A fele bandának igazi faszájos neve van. Áts Feri- mekkora vagányság már.

cobayanigiri 2010.12.07. 00:11:00

Én a Város legendáiban pozitívan csalódtam, a beharangozó képek ismeretében. Képregényként, sok egymást követő oldalon és panelen jobban el tudom fogadni a rajzstílusát, mint kiragadott rajzként, a bajszos pin-up lányról nem is beszélve ugye;) Amatőrként szemlélve, ha azt nem nézzük, hogy a felvállalt populár vonalhoz a grafika kevésbé passzol, annyi negatívum jut csak eszembe, hogy nekem is indokolatlannak hat néha az oldalankénti kevés, nagy panel minimális szöveggel és nem túl fontos képi tartalommal.

Elmeboy 2010.12.07. 00:11:47

Uraim, haladjunk sorjában.

Egy: Köszönjük szépen az ötletet és a fáradozást, még sok ilyet itthonra, tényleg hiánypótló.

Kettő: A "ki ha én nem" jellegű kinyilatkoztatásokat
( v.ö. "bebizonyítva, hogy megfelelő elszántsággal, némi tehetséggel és persze jókora önzetlenséggel igenis lehet színvonalas, tartalmas, szórakoztató, és a közönség igényeit figyelembe vevő magyar képregényeket is csinálni") és hozzáállást annyiból jobb lenne hagyni, hogy majd úgyis az olvasók döntik el, másrészt a megmutatni akarásból még soha, sehol nem született semmi jó. Történetet mesélni és rajzolni jó, legyen már elég ennyi.

Három: Tisztában vagyok azzal, hogy folytatásos sztoriknál a legritkább esetben ragadja magával maradéktalanul az olvasót az első rész, ezért lelkesen hajrázva várom a további jó folytatást, de objektíve ez így elsőre rohadt nagy merítés, és több csúszik ki az ujjak között, mint ami marékban marad. "A kevesebb több" jeligére a kiadóba, konkrét észrevételeim alant.

Borító: Emblematikus, kifejező, sűrítő, király, logo is stílusos.

A város legendái: Az előttem felszólalók saccra elmondták a pozitívumokat és a problémákat egyaránt: van benne valami könnyed és megfoghatatlanul szerethető, képileg is rendben van, ugyanakkor sztori szintjén ha nem is rossz, de tökéletesen érdektelen, semmi nem késztet arra, hogy várjam a folytatást. Amin az se segít, hogy túl hosszú, pláne így a legelején, kishíján megakadályozott abban, hogy elolvassam a többit. A párbeszédek rendben vannak, de a karakterek tényleg tök felcserélhetőek, az irány homályos, a cselekmény és az egyes jelenetek kibontása zavaros. Egy határozott irány a sztoriban és némi dramaturgiai húzás dobna rajta.

Árnyékfalu: Számomra az egyik legerősebb. Igazából semmi extra nincs benne, történetet (feltehetőleg egyelőre) itt se kapunk, de hangulatteremtésből (és fokozásból) jeles, a panelfelosztást és a belső monológot is ügyesen kezeli, a rajzok meg heyenkénti esetlenségük ellenére is kifejezőek. várom a folytatást.

Café Postnuclear: A legambivalensebb darab az egész antológiából, amolyan "akár jó is lehetne, de mégse" alapon. A rajz csillagos ötös, ezen kár lovagolni, egyszerre részletgazdag és atmoszférateremtő, gyakorlatilag önmagában elviszi a hátán ezt a pár oldalt. Amire annyiból szükség is van, hogy amit kapunk, az egy koncepciózusnak tűnő, valójában görcsösen túlzsúfolt, mégis súlytalan kliséhalmaz. A fiktív környezet és a képi világ sem túl eredeti, de egy fokkal többet sejtet, mint hogy az (erőltetetten, csakazértis) überkúl főhős az átkosbeli magyar/szocreál márkákat végigzongorázva megmutatja az akármit.

Rossz bőrben: Az Árnyékfalu után a második legjobb, és tulajdonképpen a legerősebb abból a szempontból, hogy ez használja a legügyesebben a képregény formanyelvét, még ha a sztori maga megint kicsit what the fuck jellegű (és ismét túl hosszú) is. Emtrexx sok más viselt dolga miatt is szimpi, ez a másik, aminek kiváncsi vagyok a folytatására.

Első naptól az utolsóig: Rajzilag szép, de ahogy már mások is írták előttem, rohadt zavaros és követhetetlen, és azt se szabad elfelejtünk, hogy így a végére azért megcsappan az egyszeri befogadó kapacitása. Sajnálom, de mire idáig jutottam, már nagyon nem bírt érdekelni, hogy ki lő kit, pláne, hogy ennek eldöntése a sztori befogadásán se dob sokat.

Összességében: a vállalkozás szimpatikus, az önként vállalt "megmutatjuk, milyen legyen a magyar közönségképregény"- szerep már kevésbé, főleg, hogy a végeredmény ilyen felemás, sőt, helyenként semmiben nem különbözik az elmúlt évek szerzői kínálatától (amivel se előbbieket, se utóbbiakat nem kívánom degradálni.) A rajzok nagy átlagban rendben vannak, a történetek viszont változatlanul csak kullognak valahol hátul, ami itthon sajnos már évek óta nem újdonság, és akkor itt ragadnám meg az alkalmat megjegyezni, hogy a "kurva" szó túlhalmozott használata (akár jelzőként, akár főnévként) nem egyenértékű a bitch, fuck, stb. kifejezések angolszász nyelveterületen elterjedt alkalmazásával, sőt, akkor már inkább kínos. Csak mert majd minden második oldalon előfordult.

Mindazonáltal nagyot vállaltatok, amiért nyugodtan hálás lehet sok itthoni képregényrajongó, a pozitívumok pedig összességében felülmúlják a gyerekbetegségeket, szóval a fentieket kéretik a legkevésbé sem bántóan érteni. Ismételten köszönet a fáradozásért és a továbbiakhoz a legjobbakat :)

Chavez 2010.12.07. 00:54:26

@Elmeboy: "megmutatni akarásból még soha, sehol nem született semmi jó"

Megmutatni nem akarásból meg még soha semmi nem született.

Elmeboy 2010.12.07. 01:22:42

@Chavez: Jogos, de mint írtam, a vállalkozást nagyon is korrektnek tartom, egyedül a felvezetést érzem kicsit erőltetettnek és pökhendinek - és ez nyilván nem személy szerint az alkotókra/résztvevőkre vonatkozik. "Megmutatni akarás" alatt inkább az erőfitogtatást, mint a tenni akarást (aminek megléte felől tökre nincs kétségem) értettem, vagyis hogy kevésbé számít a tartalom, mint a cél, a Random esetében pedig most (egyelőre) ezt érzem. Egyszersmind drukkolok, és várom, hogy elérjétek azt a célt :)

Chavez 2010.12.07. 02:17:27

@Elmeboy: Én most is komolyan gondolom, hogy ez most egy páratlan, sőt hiánypótló vállalkozás. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb talán, de legalább van, és bizonyítani is fog. Lehet, hogy egyeseknek ez csak fals duma, de mi hiszünk benne, akkor meg miért ne írjuk le?

Elmeboy 2010.12.07. 02:34:58

@Chavez: Nekem nem fals, a hiánypótló jelzőt fentebb én is használtam, és hajrá, bizonyítson, tényleg csak annyit szerettem volna mondani, hogy írjatok, meséljetek, mert az jó, csak ne váljon öncélúvá - aminek a gyanúja a mostani első alapján bennem felmerült (ha már visszajelzést kértetek), de a) tévedhetek b)az ilyesmit a folytatás alapján illik eldönteni. Amit várok.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 09:43:01

Haladgatok az olvasással. Postnuclear Café a terítéken.
Kezdem a lényeggel, folytatom a részletezéssel. Beleolvastam mások véleményébe, értem, miért ambivalensek az érzéseik, ugyanakkor egy dologra éppen csak hogy utalnak, ha egyáltalán.
Ezzel a történettel nem az az alapvető baj, hogy utánérzés (minden Mad Max és hasonló sztorit felsoroltak a hozzászólók, én ennyit nem is ismerek). Nem is az, hogy közhely - hanem maga az a tény, hogy egy ilyen posztnukleáris atmoszféra és a karakterek attitűdje közhelyessé vált. Itt egy borzasztó katasztrófa történt, és mégis: a narráció és a szereplők egyaránt blazírtak, mintha már ezerszez eljátszották volna ezt a darabot. Márpedig lehet, hogy az író több száz ilyen szituációt olvasott már, sőt, az olvasótábor egy (nyilván a konkrétan megcélzott) része úgyszintén, de valójában minden történet egyedi, és úgy is kell kezelni. Ami eddig látszik, az nem több, mint pózolás, és az bizony édeskevés egy tartalmas sztori létrehozásához. Kipukkad, még mielőtt elkezdődne.
Nem kétlem, hogy van, aki vevő erre, de mivel a Random deklarált célja bővíteni a képregényolvasó-tábort, szerintem Hamlet ezzel pont a fordított irányt vette célba, egy "alzsáner" felé.
A megvalósításról: bár az önmagában helyes, hogy a szerzők adnak egy kis felvezetést, nagyon nem jó ötlet ezt egyetlen szöveges oldallal letudni. Eltekintve attól, hogy az egész háttér egy oltári nagy marhaság (ami nyilván csak azt bosszantja, aki felnőtt fejjel élte meg Csernobilt, és pontos emlékei vannak a hideghárború logikájáról, de ez tényleg csak zárójelbe való), szakmailag sokkal jobb lett volna két-három oldalon képregényben elmesélni az előzményeket.
A rajzok jók, a legjobbak az antológiában. Sajnos, igaza van azonban az előttem szólók egyikének: az emberábrázolással vannak gondok. Kérem szépen valamennyi rajzolót: a szereplők némelyikének "szépnek" kell lennie. Akár csak egy John Constantine-szinten vonzónak, de legalábbis érdekesnek. Akarjak a haverja lenni, vagy beléesni (ha nő lennék).
Nagyon hiányolom ebből a történetből is a nőket. Mégis, mi ez az egész, hogy 21. századi fiatal és felvilágosult férfiak vagy teljesen kihagyják a másik nemet a történeteikből, vagy csak tárgyként tudják ábrázolni őket? Már csak "kereskedelmi" okokból is nonszensz, hisz ezzel aztán végképp elvágjátok magatokat a női olvasóktól. Tessék tökös csajokat is belevenni a sztoriba, tessék mondernnek lenni!
A "magyar vonalról": ezek nem rossz ötletek, és a megvalósításban nem is tolakodók illetve nincsenek túlhansúlyozva, csak a szerzői felvezetés van túllelkesedve. Ezek tulajdonképpen maguktól értetődő dolgok, és dicséretes, hoyg ezt természetes módon sikerült megvalósítani. De ha már minden más magyar, akkor tényleg lehetnének a nevek is magyarok.
A jövőjéről: szinte sírnivalóan közhelyes, hogy pont ott van elvágva, ahol...
Szóval az a nagy baj ezzel a képregénnyel, hogy volt egy kiinduló ötlet, ami vitatható ugyan, de a kiegészítő kis ötletekkel megállhatna a lábán, ám itt megállt a tudomány, és - nem történik semmi, csak kegyetlenség. Azzal meg tele van a padlás.

Fmagus 2010.12.07. 10:24:53

Sziasztok!

Látom jópáran véleményezték már a képregényt, néhol meglehetősen szakmai szempontból, emellett kíméletlen őszinteséggel :)

Én inkább a laikus átlagfogyasztók táborát képviselem, akinek leginkább az számít, hogy az adott mű szórakoztató legyen (az igényesség fenntartásával együtt).

Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, és jónak a megvalósítást is. A rajzok kidolgozottak, hangulatosak, látszik, hogy sok munka és ugyanennyi lelkesedés van benne, ami utóbbi könnyen átragad az olvasóra is.

Az első szám tartalmas, tetszik, hogy több stílus is megjelenik benne, így mindenki megtalálja a neki tetsző történetet. Ezt érdemes továbbvinni, esetleg a fiatalabb korosztályt is megcélozni egy-egy sorozattal, bár nem tudom biztosan, ez így működne-e.

Külön gratulálok az Árnyékfalu c. műhöz, számomra ez volt a tuti favorit. A közölt pár oldalból látszik, hogy sok lehetőség van még a történetben, számtalan fonalon el lehet indulni; nagyon kíváncsian várom a folytatást. Külön kiemelem, hogy kellemesen érintett, mikor a térképen rovásírást véltem felfedezni, jól megadta ez a misztikus színezetét a történetnek amellett, hogy mutatta azt is, hogy ez valóban magyar képregény. Ugyanez az érzés fogott el, mikor láttam a Café Postnuclear-ban a magyar helységneveket, de sajnos itt ennyiben ki is merült a dolog, a nevek és a környezet szöges ellentétben álltak mindezzel. Én nagyon szívesen megnéztem volna pl. a lebombázott xy város képét, vagy egyéb jellegzetes hazai specialitást ebben a posztapokaliptikus történetben, így egy kicsit a levegőben lógott az egész.

Amit még szeretnék kiemelni: nagyon fontosnak tartom a tartalmas történetvezetést. Látszik, hogy tehetséges és kreatív alkotókkal van az olvasónak dolga, de az első számból még nem derül ki, hogy itt apró szösszeneteket fogunk látni időről-időre, vagy egy komoly történeti projektet, mely utóbbi jóval nagyobb munkát igényel, de ez garantálja a fix rajongótábort is.

Én mindenesetre várom a következő részt, és véleményem szerint ez valóban egy egyedülálló kezdeményezés, úgyhogy hajrá fiúk-lányok! A kritika nehogy eltántorítson Titeket a folytatástól! :)

Köbli Norbert (törölt) 2010.12.07. 10:36:34

chavez, gratulálok, hogy ezt így összehoztad!

hamlet, zseniális a képregényetek, nagyon jól szórakoztam rajta!

budaid 2010.12.07. 10:41:22

@NeroBlanco: Hát kössz szépen.És az amazon csajok a pultnál? Tökös csajok nem lesznek azokat nem szeressük, de vagányak igen.

Chavez 2010.12.07. 11:22:05

Sokadszorra is köszi mindenkinek.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 11:24:27

@budaid: Tökös, vagány, nekem mindegy, csak legyen szerepük, és ne csak úgy dísznek álljanak a pultnál. Szerepet, szöveget, értelmet nekik.
(De ez mind a három eddig olvasott képregényre igaz, nem csak a tiétekre.)

budaid 2010.12.07. 11:29:17

@NeroBlanco: Remélem a második felvonás teljesíti kivánságod.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2010.12.07. 12:34:03

Még nem volt időm végigolvasni, de első ránézésre nagyon durván jónak tűnik, szóval csak gratulálni tudok mindenkinek, aki részt vett ebben :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 16:06:47

Rossz bőrben: eddig ez a legjobb az antológiában, és bár vámpírok és zombik ellen külön-külön is be vagyok oltva, pláne együtt, van annyira jól megírva a sztori, hogy érdekeljen a folytatás.
A lényeg: ez az első olyan a válogatásban, amelyikben eleven, kidolgozott karakterek vannak. Ez az alap, a sztoriötlet és a kidolgozás csak utána következik. Ha nincsenek érdekes szereplők, nincs miért elolvasni a sztorit. Nem feltétlenül kell tudni azonosulni vele, csak legyen kitapintható, hogy kicsoda, mi mozgatja, mit akar, érdekeljen, hogyan reagál arra, ami történik vele. Ez ebben a képregényben megvan.
A sztori is jól ki van fejtve, s bár van igazság abban, amit mások írtak, hogy némelyik jelenet kevésbé sikerült, ez egyáltalán nem zavaró, jól folyik a történet. És ahogy Rusznyák Csaba írta fentebb, pont ott van vége az epizódnak, ahol dramaturgiailag el lehet és kell vágni.
Végre vannak női szereplők, egyenrangú fontosságúak, helyes, így kell ezt.
Ami kevésbé tetszik: a rajz kicsit mangás-scottpilgrimes plusz a rajzoló saját stílusa keveredve, amit derekasan végigvisz ugyan, de én úgy érzem, hogy nem érzi teljesen jól magát benne. Érdekes lenne megnézni, hogyan rajzolta volna meg egyedül az író.
Ami még kevésbé tetszik: a nyelvezete. Világos, hogy fiataloknak szóló cuccnak fiatalosan kell szólnia, de a szlengnél semmi sem megy ki gyorsabban a divatból, és akár pár évvel később is furán hangzanak egyes ma nagyon menőnek ható fordulatok. Ebből szerintem jobb lenne visszavenni, helyenként semlegesebb, de persze informális párbeszédeket használni. És hát a trágárság nagyon el van túlozva. Persze, én is ismerek nem egy (nem is feltétlenül fiatal) embert, aki még igekötőnek is káromkodást használ, de ez rohadtul fárasztó a valós életben is - képregényben meg különösen az. Ez a "kevesebb több volna" tipikus esete, jellemzés helyett önparódia lett az eszközhasználatból.
A rajzhoz még annyit, hogy a szürke tónusok helyett szerintem jobb lett volna rasztereket használni. Gondolom, azért történt így, mert a távlati tervekben szerepel egy "igazi" színezés?
Mindenesetre megismétlem, hogy ez eddig a legjobb darab, mind tartalmi, mind formanyelvi szempontból. A tematika más tészta, kinek mi ízlik.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.07. 16:11:45

A színezés Horvát Henrik érdeme, valahogy a raszter szóba se jött, színes verzióról se volt még egyelőre szó. A rajzstílusban jól éreztem magam teljesen, csak még új volt,szokni kellett.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 16:33:21

@Balakin: Hát akkor ez a "szokni kellett" látszik rajta egy kicsit. :)

_Henrik_ 2010.12.07. 17:26:16

@NeroBlanco: Nincs mentségem, legközelebb átgondoltabban próbálok szürkézni. Ha lesz legközelebb :-)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 17:32:21

@_Henrik_: Ilyen hatással van rád egy "szerintem"? :)

_Henrik_ 2010.12.07. 17:41:47

@NeroBlanco: Milyennel?
Ez esetben nem volt időm kísérletezni, de elképzelhető , hogy igazad van, ezért írtam, hogy legközeleb...

F. Fred Palakon 2010.12.07. 18:45:37

Nagyszerű a kezdeményezés, és roppant hangulatosak a képregények. Gratulálok!

Uriás 2010.12.07. 20:07:04

Én is írnék pár sort a munkákról, de előre figyelmeztetek mindenkit, hogy egy kötekedős kis köcsög vagyok.

A város legendái: tényleg hiányzott már egy magyar alkotású képregénycsapat, de ez az első szám cseppet sem győzött meg. Szeretem az adrenalindús akciót, de ez már műmájerség. Kezdve az első jelenettel, ahol Jézus bedob két huligánt az alaküvegbe, majd bemegy a bárba keménykedni; egészen odáig, amit a csapat levág a kínai asztalánál. Ezen kívül a bárban zajló irreális párbeszéd a buszvezetővel nagyon szúrta a szemem. Oké, ez nem az a műfaj, hol mindennek életszerűnek kell lennie, de ez a "fizetek még egy kört, és te beszélj valami nagyon bűnösről, miközben most találkoztunk először" egyszerűen kínos, nem is beszélve a végén a jó buszvezetős egysorosról. A kölyök-ne hívj kölyöknek vonalnál majdnem elvesztettem kedvem, hogy végigolvassam, mert ez már tényleg eléggé gáz.
Értékelem azt is, hogy az író próbált valami mélységet vinni, de egy párbeszédben, szó szerint leírni a tanulságot (tolerancia a melegekkel szemben), hogy mást ne mondjak, eléggé Coelhós (=nem jó).
Mindenesetre a rajz kurvajó, és egyelőre türelmesen várom a második részt, mert ettől függetlenül átok a sorozatban lehetőséget, de a készítőknek még tapasztalatra van szüksége - talán pont ez a sorozat hozza meg ezt.

Uriás 2010.12.07. 20:07:53

hol=ahol
átok=látok

Uriás 2010.12.07. 20:16:21

Árnyékfalu: igen, így kell ezt csinálni. A rajzok teljesen kihasználják a fekete-fehér környezet adta lehetőségeket, a rém félelmetes a maga minimál módján, a környezet megteremti a hangulatot, az arcok pont olyan fantasysan nyersek, mint amilyennek kell lenniük. Ugyan tényleg nem történt semmi ebben a számban, de felcsigázta az érdeklődésem, várom a folytatást! Egyetlen dolog, amivel kötekedni tudok, a Nero Blanco által is említett, mivel én sem értem, hogy miért kell képzelt világba helyezni egy ilyen történetet, ahol egy történelmi vagy alternatív-történelmi környezet sokat tudna dobni az atmoszférán.

Uriás 2010.12.07. 20:24:12

Café postnuclear: Mad Maxen és Fallouton nőttem fel, úgyhogy a szívemnek kedves ez a képregény. Egyszerűen nem találok benne hibát: a történet úgyis nyilván kialakul majd, szóval a látszólagos céltalanság nem hiba, a főszereplő pont olyan macsósan kétdimenziós, mint amilyennek egy magyar Mad Maxnak lennie kell, az egész atmoszféra úgy, ahogy van, kurvajó. A rajz is sokat dob rajta, azt hiszem, hogy ha ez valami pár évtizeddel ezelőtt frankofón fanzinban jelenik meg, kultstátuszba emelkedhetett volna. Pont ott megy részletekbe, és ott van elnagyolva, ahol a posztapokaliptikus zúzás megkívánja. Folytatást, MOST

Uriás 2010.12.07. 20:30:03

Rossz bőrben:
LOLXD SUNÁZNÁM XD VICCES XD

Nem értem, mi ennek a képregénynek a koncepciója, nagyon remélem, hogy majd kialakul a későbbiekben, egyelőre ez jön be legkevésbé. A rajza is a leggyengébb láncszem. A főhősnek amúgy igaza volt, a vámpírok unalmas téma, sajnálom.

Chavez 2010.12.07. 20:30:54

@Uriás: Hát szerintem meg hótmindegy, hogy alternatív valóság, vagy elképzelt világ, ha egyszer szörny van benne. Ha az alternatív történelmi valóságba rakunk fantasy elemeket, pl. szörnyet, varázslatot, akkor az máris egyfajta fantáziavilág, nem? Az Árnyékfaluban a nevek alapján ráadásul van némi ősmagyaros beütés is. De Gombalovas tudtommal saját univerzumában dolgozik, tehát tudja jól, hogy mit csinál. ;)

Uriás 2010.12.07. 20:41:14

Első naptól az utolsóig: meglepett, hogy a háborús sci-fi vonalat is ugyan olyan jól veszi rajzaival Gombalovas, mint a horror-fantasyét. Sok mindent nem tudok hozzátenni, amit eddig mondtak a műről, a szereplők megkülönböztetésére szerintem kevés az a kis rajzocska a sisakjukon. A történet eddig nem egy nagy vaszizdasz, de szintén reményekkel várom a folytatást.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.07. 20:47:00

Eljutottam a végre, elolvastam az utolsó sztorit is. Lássuk először a jópontokat, vannak bőven.
Ez egy remek ujjgyakorlat, stílusgyakorlat, vagy nevezzük bárminek. Nem értek egyet azokkal, akik nem látják, ki kire lő, én elég jól tudom követni (annak ellenére, hogy érdekelni nem érdekel, hogy ki kire lő). Nem pártolom azt a tanácsot sem, hogy fix kameraállás legyen és mindig ugyanarról az oldalról jöjjön egyik vagy másik fél: a képregény nem így működik, más eszközökkel oldja meg a felismerést.
A rajz erős, engem meggyőz, hogy ez egy valós csatajelenet (szerencsére nincs erről személyes tapasztalatom), a grafika illik a hangulathoz, a durva arckifejezések itt abszolút helyénvalók. Jól sikerültek a gépezetek, az árnyékhatások, egyáltalán, minden a helyén látszik lenni.
De van rossz is.
Tartalmilag a leglényegesebb, hogy - az egész teljesen céltalan. Nincsenek valódi karakterek, nincsenek indítékaik, és ha lelkünk mélyén a robotok ellen is vagyunk, egy egészen más narrációs szöveggel meg is fordulhatna a rokonszenvünk. Ami tehát grafikailag pozitívum (stílusgyakorlat), az narrációban a visszájára fordul, kiüresedik a látvány.
A trágárság itt is túlárad, de ebben a helyzetben sokkal inkább indokolható, hogy nem válogatják a szavaikat a katonák. Ámde, és itt átlépünk a formai jegyekhez: a beírás nagyon semlegesre sikerült. Sokkal több "üvöltést" kéne beletenni, méghozzá akár buborékon kívül, nem fonttal megoldva, hanem a képbe rajzolt hangokkal, effektekkel. Ez egy kőkemény csatajelenet, "hallanunk" kéne a fülsüketítő harci zajokat, mindenkinek 100 pontos betűkkel és tőmondatokban kéne kiabálnia a többiekkel. Sokat dobna az összhatáson egy ilyen átdolgozás.
És ha már szöveg... nos, ebben van a legtöbb helyesírási és nyelvtani esetlenség. Kezdve a címmel - hiányzik az elejéről egy "Az".
Még egy dolog: bár itt jobban sikerült megoldani a bevezető narrációt, de kevés hozzá a kép, és ha már egyszer folyószöveget használunk, akkor az legyen rendesen, "könyvszerűen" betördelve, sorkizártan (vagy középre zárva, mint a CP elején). Ez egy másik szakma, messze nem minden rajzoló ért hozzá, érdemes kérni egy tapasztalt beírónak vagy tördelőnek a segítségét. (Plusz egy olvasószerkesztő sem ártana, aki megdolgozza a fordulatokat.)

Végezetül gratulálok Chaveznek és csapatának, hogy ezt végigcsinálta, kitartás a folytatáshoz, és a kritikákat kritikusan olvassátok - mindenki segíteni, jobbá tenni akar.

daVidka (törölt) 2010.12.07. 21:29:51

Várom a további számokat! Jó volt, hajrá!

TetsuoShima 2010.12.07. 23:12:21

Hát frankón lment a fél napom arra, hogy kommenteket olvassak, de nem bánom. Ebből minimum az kiderül, hogy a cucc mindenkinek bejött valamilyen szinten. Ja, és hogy mifelénk a képregénynek a weben van a helye, nem pedig a papíron. Ez így szép kerek.

A tartalomról inkább nem kenek ide szöveget feleslegesen, nagyjából mindenkivel egyetértek. Ha ki kéne emelnem valamelyik sztorit az az Árnyékfalu lenne, vagy a Café. Szeretném még olvasni őket a jövőben, persze egy kicsit olvashatóbb szöveggel és cselekményvezetéssel, jól megkomponált képekkel, mert néhány beállítás bántja a szemet. A Café készitése alatt például biztosan beötlött a sebességvonalak használatának gondolata. A sztori elején igazán elfért volna. :)

2010.12.08. 12:41:39

CBR-file? Imádlak titeket :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.08. 14:11:08

@TetsuoShima: "Ja, és hogy mifelénk a képregénynek a weben van a helye, nem pedig a papíron." Ezzel eddig nem értettem volna egyet, de lehet benne valami. Sőt...

TetsuoShima 2010.12.08. 14:38:09

Első körben mindent a webre pakolnék, aztán ha már mindenki erről beszél, akkor mehet papírra, és úgy tuti nem lesz akkora bukta. lásd: Napirjaz. Ez már vagy x éve kéne tervszerüen tolni, a Random újabb bizonyíték rá.
Az alkotók szemszögéből nézve is abszolut praktikus a dolog. Képregényről van szó, tehát eleve habiztire dolgozik az ember, itthon többnyire nulla vagy fika pénzért puszta szerelemből. Meggazdagodni senki nem fog belőle, max elismerést kap vissza és kapcsolatokat, esélyt a fejlődésre. Ráadásul a nyomtatással/terjesztéssel járó macerák is az alkotók sara, vagy jobb esetben egy kiadóé aki meg nonstop variál, mert hetente változik a felállás. A visszajelzések lassan érkeznek, közben dolgozni kéne, stb...bullshit.
Az olvasótábor a neten lóg, és itt olvas nem pedig otthon, vagy a könyvesboltban. A társalgás oldottabb, az infó meg áramlik, ahogy kell. Lásd az elmult két napot.

TetsuoShima 2010.12.08. 14:39:14

Amúgy persze én is ragaszkodom a papírhoz, de nem bármi áron, és nem bekötött szemmel, hanem egyfajta realista/szkeptikus módon.

Chavez 2010.12.08. 15:25:47

@TetsuoShima: Tökéletesen leírtad a mi hitvallásunkat is. A képregény képregény marad attól függetlenül is, hogy papíron van-e, vagy bitekben. A lényeg, hogy mi szeretnénk, hogy megérdemelten kerüljünk esetleg valamikor nyomtatásba. Ebből megélni sosem fog itthon egyik író vagy rajzoló sem, így viszont többen olvassák, több ember ismerkedhet meg a képregényekkel, több visszajelzés érkezik, amiből többet tanulhatnak az alkotók... stb. A mérleg nyelve még igencsak erre felé dől.
Mi is csak most tanuljuk a "szakmát" és kizárólag egymástól meg a saját tapasztalatainkból, mert más lehetőség ugye nincs. Ez a felület szerintem tökéletes erre a célra. Ha kapásból papírra dolgoznánk, valószínűleg mostanra se pénzünk nem lenne, se időnk, se energiánk, és pláne nem több ezer olvasónk. Most megteremtjük az alapokat, a nevünket rögzítjük a tudatban, és idővel már sokkal nyugodtabban lehet akár szintet is lépni is.
Türelmet és támogatást kérünk.

A blogot is fent fogjuk tartani a köztes időben közösségépítés céljából, bár nyilván nem napi frissítésekkel.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.08. 19:49:23

web/papír: ez nem vagy-vagy kérdés, illetve nem úgy, hogy mindent a webre, vagy mindent papírra. Az előbbinek is van egyébként hátránya: ha egy hétig nem frissítesz, már elfelejtenek vagy sürgetnek. A Napirajz egyelőre a kivétel, ami erősíti a szabályt, és még "odakint" sincs sok ilyen eset. Az USA-ban tök jó kezdeményezésnek tűnt a Zuda Comics, a DC szponzorálsával. A legjobbnak megszavazottak közül néhányat megjelentettek nyomtatásban (pl. a High Noon és a Night Owls igazán remek darab). Épp most halt be a dolog... illetve folytatják a DC támogatása nélkül.
Szóval nagyon azon múlik a döntés, hogy kinek mi a célja a képregényezéssel.

0motig0 2010.12.08. 20:25:56

észrevételek: jó lesz ez csak kicsit rövid szerintem legalább is én elbírtam volna több oldalszámot.
egyébként még annyi hogy mikor jelenik meg a második rész mert már erősen város.

Chavez 2010.12.08. 20:49:09

@0motig0: Köszi. Tavasszal jön a második. Igyekszünk minél előbb és minél gyakrabban megjelenni. És valószínűleg nagyobb oldalszámmal.

Papageno68 2010.12.09. 13:17:41

Végre, végre!
A Város Legendái a kedvencem, de a többi is nagyon tetszett.

aliasgg 2010.12.10. 12:44:03

Először is gratula az újsághoz, példaértékű kezdeményezés. A weblapozó jól használható (munkahelyen is), és szép is.
Az előzetesekből már kb. kiderült, hogy mik lesznek a kedvencek, de végül mindet elolvastam.
- café postnuclear: vérprofi cyberpunk hangulat, érdekes és jól érthető történet, a rajzokon pedig percekig elidőztem, hogy az összes apró poént megtaláljam
- első naptól az utolsóig: átjött a háborús hangulat, a történet és rajz jól illeszkedett, végig izgalmas volt
- a város legendái: a koncepció tetszett, kicsit talán fiatalabb (20 alatti) korosztálynak szól inkább, a történet jól érthető és érdekes volt, a karakterek viszont sem a rajzokon, sem a történetben nem jöttek át. Talán a következő néhány részben jobban megismerem őket, de Jézuson kívül egy sem ragadt meg bennem.
- rossz bőrben: érdekes szösszenet, de a 23 oldal alatt nem sokat haladt a történet, ami viszont benne volt az jópofára sikerült, a rajzok pedig szépek, igényesek, bár stílusra már ismerősek.
- árnyékfalu: csípem a stílust, és nagyon érdekelne a háttérvilág, talán én olvastam felületesen, de 5 perc alatt végigfutottam, a rajzok bár részletesek, de viszonylag kevés infót tartalmaznak, az első pillantásra láttam amit kellett és már tovább is lendült a szemem. A szöveg viszont kissé száraz, hasonlóan a képekhez arra sarkallt, hogy minél gyorsabban túljussak rajta. Szerintem még egyszer meg elolvasom az egészet lassabban, hátha csak én voltam túl gyors.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.10. 13:08:54

papageno68: pacsi!
aliasgg: köszi a kritikát, a következő részekben jobban rajta leszek az általad-és már mások által is -leírtakon
A Rossz bőrben rajza ennyi hasonló a másik munkámhoz?

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2010.12.11. 19:51:06

Valóban a net a képregénykiadás jelene/jövője. Pár gondolat:
- kérjetek fordítást, ültessétek át angolra/németre/lengyelre/románra és esetleg még egy-két más nyelvre. Keressetek rokon felfogásúakat szomszédos és távolabbi országokban, adjátok át nekik az anyagot hasonló terjesztésre, esetleg vegyetek át belőle ti is.
- ahogy érkeznek a jóféle anyagok, lehet párhuzamos számokat indítani, a gyorsabban dolgozóknak így minden számban lehet anyaga, több embernek adhattok megjelenési lehetőséget és gyakrabban jelentek meg.
- papírra akkor érdemes menni, ha a törzsolvasói gárda visszajelzései alapján látszik, hogy legalább nullszaldósra kijöttök. A legnépszerűbb komplett történeteket kell beletenni, lehetőség szerint időtálló (azaz keménykötés) és nagyon igényes borítóval, tényleges antológia alapon. Ha magánterjesztésben adjátok ki, 1000 példány már bőven nullszaldós lehet és további ezret simán feltehettek a nagyobb áruházak, webáruházak és szerepjáték-boltok kínálatába bizományi alapon.
- ahogy fejlődnek az alkotók, nem árt később egy két "revised edition" sem. Neil Gaiman is folyton átdolgozza a saját sztorijait, Tolkienről nem is beszélve - nem ciki a későbbi érettebb dramaturgiai és rajztechnikai tudással felszerelkezve frissíteni a korábbi anyagokat.

Chavez 2010.12.11. 20:25:49

@Mao elvtárs: Nagyon jókat mondasz, és pont ilyesmi terveink is vannak. De a céljaink között az is szerepel, hogy minél magyarosabb ízű képregényeket csináljunk a magyar közönségnek, és ebbe talán nehezen fér bele a külföldiekkel való összedolgozás, viszont hosszabb távon valóban nem elvetendő az ötlet. Későbbiekben, ha aktuális lesz, akkor elővesszük. Köszi.

Fiber 2010.12.11. 21:50:21

Legtöbb hozzászólóval egyetértek, de a cucc nagy hiánypótló. Egy problémám volt az egésszel: kevés :)
Hol lehet jelentkezni repetáért? :)

Chavez 2010.12.12. 18:02:48

@Fiber: A folytatás hosszabb, és ha nem is káromkodásmentes, de kevésbé ordenáré lesz.

kelta 2010.12.12. 19:58:57

@Chavez: Ne már:) Kibaszottul nem volt ordenáré.

Nekem pont az tetszett, pl.: A Rossz Bőrben, hogy a csávó úgy beszélt, ahogy egy fiatal beszélne, a katona is úgy beszélt egy csatában, ahogy ott beszélne, posztnukleáris világban is úgy beszéltek. Egyedül az Árnyékfaluban nem kéne káromkodás, mert abba szvsz inkább ilyen átkozódások illenének.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.12.12. 22:51:01

kelta: nyugi azért nem leszünk napközis meseszakkör :D

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.13. 00:05:22

@Mao elvtárs: A képregénykiadásnak a jelene biztosan nem a net, és hogy a jövője mi lesz, még nem dőlt el. Sok kísérlet folyik a nagy piacokon (francia, amerikai, japán), de egyelőre nem találják a megfelelő üzleti modellt. Annyi biztos, hogy ha van is némi stagnálás a példányszámokban, a kiadás tempója nem csökken. Nagyon izgalmas, hogy hova vezet ez, de még egyszer: a miénknől jóval nagyobb piacokon sem tisztázódott még. Egyesek az iPadben látják a csodafegyvert, mások jóval szkeptikusabbak.
A kisebbek számára már most léteznek net+print megoldások, és erre lehet talán haladni, ha van megfelelő háttér (mármint, folyamatos, egyenletes letöltésszám).
Figyeljük a fejleményeket, a miénkhez hasonló méretű és összetételű, de előbbre tartó piacokat lesz érdemes mintának venni.
A nemzetközi együttműködés inkább más típusú képregényeknél elképzelhető, és abban már vannak is külföldi példák (ld. Stripburger), és ha minden igaz, jövőre lesz olyan nemzetközi - gondolom, angol nyelvű - antológia, amelyben 10 magyar szerző is helyet kap.
Ami a nyomtatott példányszámot illeti, hát, sajnos, ezek ma már nagyon kevéssé reális adatok... (Képregénykiadó vagyok, tapasztalatból tudom.)

hümmhümm 2010.12.14. 23:02:38

Hali,

csak annyit akarok mondani, hogy kb 15 éve nem olvastam képregényt, de most újra teljesen rákattantam a témára, és most alig várom a folytatást :)

Az összes sztori jó, a Café Postnuclear meg főleg :) Imádom, hogy itthon játszódik, és nem pl. a (sajnos) agyonmajmolt USA-ban.
De a Város Legendáiban is nagyon bejön ez :)

Szóval hajrá, jók vagytok, kitartást, és köszi! :)

Amúgy, ami a dolog üzleti részét illeti, papíron szinte kizárt, hogy valaha is a kezembe került volna az újság, bár mint már írtam, kb 15 éve nem is számítok célközönségnek. Aztán, hogy neten, ebből, hogyan lehet pénzt csinálni, hogy ne csak a lelkesedés vigye előre a dolgot, az már jó kérdés, mindenesetre a magam nevében nyilatkozhatom, hogy bőven látok annyi értéket a dologban, amiért fizetnék is.
Na de ezt majd kiokoskodjátok :)

Szóval sok sikert és mielőbbi folytatást :)

hümmhümm 2010.12.14. 23:10:17

Még annyi, hogy azért az előttem szólók kritikáival is egyetértek (főleg Mao elvtárs meglátásaival), viszont ha eszembe jut, hogy kedvenc sorozataim pilot epizódjai milyen siralmasak voltak, szerintem ez nagyon ígéretes kezdés!

Chavez 2010.12.14. 23:53:20

@hümmhümm: Nagyon szeretünk téged. :)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.04.11. 23:19:00

Már öt éve, hogy ezt összeraktuk? Nem semmi! :)

Emtrexx 2015.04.18. 18:37:51

@-Szűcs Gyula-: És még mindig milyen jó néz ki ez a címlap B)

:D

(Amúgy tényleg, mennyi idő eltelt...)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2015.10.31. 11:43:11

@ChPh: @Wilhelm_Tell: @Nostro: @Röfi: @mrbloodbunny: @Mao elvtárs: @ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás: @mesko: @Kaputykin: @Joaquin: @Amigarockwell: @Sharpe: @kelta: @flippant: @Rorschach: @cobayanigiri: @Fmagus: @Dr.Jones: @_Henrik_: @daVidka: @F. Fred Palakon: @Uriás: @Equinoxe: @0motig0: @Papageno68: @aliasgg: @zhal: @Fiber: @hümmhümm:

ELKÉSZÜLT A CAFE POSTNUCLEAR FOLYTATÁSA!!! Ami egyben remake is, az úgyis nagy divat mostanában! 72 színes oldal, keménytábla, A4-es méret, és még az eddiginél is több Skoda, Lada, Mad Max-feeling Kádár-retró és meztelen nő!!! :) Részletek itt: www.facebook.com/cafepostnuclear

Amigarockwell · http://www.youtube.com/Amigarockwell 2015.11.01. 13:39:43

@-Szűcs Gyula-: Hűha, hirtelen azt se tudtam mi történt :) na majd meglessük ezt is :)
süti beállítások módosítása